Attila Korodi (foto), deputat UDMR si fost ministru al Mediului, a explicat la Dezbaterile Romaniei libere ca Uniunea s-a angrenat in coalitia de guvernamant pentru un mandat intreg, dar ca totusi decizia de a ramane la putere se va lua la intalnirea din decembrie a Consiliului Reprezentantilor Unionali.
• Intrebare: Cand ar fi momentul potrivit pentru ca UDMR sa se delimiteze de putere? Au fost deja cateva semnale date de Verestoy Attila la congresul PSD unde a fost sau de Gyorgy Frunda in mai multe randuri. Exista in momentul acesta o viziune pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat, in privinta acestei miscari?
• Attila Korodi: Daca in implementarea programului de guvernare vor fi elemente care nu mai pot fi implementate, iar aceasta coalitie nu mai are capacitatea de a face fata si apar blocaje foarte serioase, atunci acela va fi momentul. In orice caz UDMR nu va lua o astfel de decizie pe dedesubt, ci public. Spun aceasta ca sa precizez foarte clar ca nu acum este momentul cu aceasta motiune de cenzura, sa spunem pe sest ca nu.
• Intrebare: Care ar fi termenul, fiindca exista deja cateva restante pe care colaitia le are fata de UDMR, cum ar fi legea regionalizarii sau legea statutului minoritatilor?
• Attila Korodi: As face o corectie, nu vorbim de legea regionalizarii, ci vorbim de un lucru foarte simplu, de redimensionarea regimului de dezvoltare economica.
• Intrebare: Cuprinsa in Legea regionalizarii.
• Attila Korodi: Programul de guvernare nu se masoara numai prin aceste elemente, se masoara si prin tot ce inseamna dezvoltarea unor segmente care sunt prioritare pentru noi. Au fost pasi facuti, de exemplu, spre descentralizare, am inceput cu sanatatea chiar daca foarte multi spun ca este o greseala. Trebuie sa admitem ca este o normalitate ceea ce se intampla pentru ca acele spitale, pana la urma, au ajuns chiar locul in care managementul poate fi urmarit cel mai bine si cel mai eficient. Urmeaza descentralizarea an educatie, fiindca atunci cand vorbim de legea educatiei, nu trebuie sa ne referim doar la salariile profesorilor. Legea educatiei aduce elemente foarte importante cu privire la cei care au rol de a decide in domeniul educatiei si aici vorbim de parinti, de unitatile locale, de cei care gospodaresc scolile, de cei care beneficiaza de serviciile acestora. Adica, modificari care din punctul de vedere al programului nostru politic sunt foarte importante si mergem catre o Romanie in care cele mai importante decizii se vor lua la nivel local.
• Intrebare: Este inca o probelma neacceptata de PDL, partenerul dvs. de guvernare, care in modificarea Legii regionalizarii nu accepta ca prin redesenarea hartii regiunilor sa apara regiunea de dezvoltare care cuprinde cuprinde judetele Tinutului secuiesc
• Attila Korodi: Prea mult simplificam lucrurile. Prin legea care modifica regiunea de dezvoltare economica nu vom crea o regiune care se va numi Tinutul Secuiesc. Nu are nici o legatura. Aceea va oferi un cadru foarte eficient prin redimensionarea acestor regiuni de dezvoltare economica, o abordare mult mai eficienta pentru absorbtia fondurilor europene care se realizeaza mai ales in unitatile locale pentru ca la ora actuala aceasta supradimensionare a dus la o ineficienta, o discrepanta, intre atragerea fondurilor in judetele si localitatile sarace.
Problematica autonomiei locale, a autonomiilor teritoriale, este diferita si inseamna o lege diferita, o abordare diferita. Din punctul nostru de vedere pare un lucru foarte pragmatic. Sa cooperezi cu cine poti cel mai bine ca sa faci politici de dezvoltare locale cat mai bine aplicate.
• Intrebare: Intrebarea e daca acesta face parte din programul dumneavoastra de guvernare si pana cand veti astepta ca aceste lucruri, pe care dumneavoastra le datorati comunitatii maghiare, sa fie indeplinite de partenerii dumneavoastra de guvernare. V-ati propus un termen din interior sau urmeaza sa o faceti la congresul de la inceputul anului viitor?
• Attila Korodi: Nu, nu am impus un termen pentru ca am plecat la drum pentru 3 ani de guvernare, ceea ce inseamna ca acesti ani trebuie sa ofere solutiile pentru programul de guvernare al Romaniei, care includ si aceste elemente problematice. Noi, de obicei, luam deciziile cele mai importante in Consiliul Reprezentantilor Unionali care isi tine sedintele cam din doua in doua luni. Ati vazut ca majoritatea informatiilor cu privire la politica UDMR, de participare, de mentinere in cadrul unui Guvern, se iau la Targu Mures. Urmatoarea dezbatere a UDMR va avea loc in decembrie sau la sfarsitul lunii noiembrie.
• Intrebare: In care ati putea sa decideti si niste termene?
• Attila Korodi: In care am putea decide coordonatele in care continuam in perioada urmatoare.
Din momentul respectiv vom sti cum arata legea bugetului de stat pe anul viitor, care defineste foarte multe lucruri si despre care nu putem vorbi foarte pragmatic pentru ca Guvernul inca nu si-a definit pozitia finala. Cred ca la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de la sfarsitul anului va fi un moment in care trebuie sa decidem si sa stim daca mergem mai departe si cum vom mergem mai departe. Eu nu urmaresc fatalist acel Consiliu al Reprezentantilor Unionali, care va fi focalizat mai ales pe pregatirea congresului de anul viitor, dar sigur nu va putea sa evite dezbaterea cu privire la ce vom face in 2011 in Parlamentul si in Guvernul Romaniei.