Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, considera ca Mircea Geoana isi face singur rau incercand sa genereze o masa critica impotriva lui Victor Ponta. Intr-un interviu in exclusivitate acordat "Evenimentului zilei", el dezvaluie si faptul ca si-a dorit ca Mircea Geoana sa devina presedinte in 2009.

Evenimentul zilei: Cum comentati atitudinea domnului Geoana? Pare ca este liderul opozitiei din interiorul opozitiei.
Adrian Nastase: Nu stiu foarte bine ce doreste sa faca. Eu m-am uitat si pe interviul pe care l-a dat inaintea Consiliului National. Apare o oarecare contradictie. Spunea ca ar trebui sa evitam contradictiile interne, sa fim uniti. Ori mesajul pe care el l-a trimis, si mi l-a trimis si mie si altor colegi ca o contributie pentru Consiliul National, au venit in contradictie cu interviul lui. Eu nu-l cred naiv ca sa nu inteleaga ca nimeni nu putea sa considere ca era vorba pur si simplu de o coincidenta. Ori faptul ca el genereaza astfel de lucruri il pune intr-o situatie destul de delicata fata de colegii din partid. De ce face lucrul acesta? Vrea sa genereze o masa critica impotriva lui Ponta? Nu cred ca reuseste. A-l ataca pe Ion Iliescu la noi in partid este o atitudine sinucigasa. Iliescu este deja un patriarh al partidului si, indiferent de greselile lui, de faptul ca uneori s-a inselat, de faptul ca putem sau nu sa avem nemultumiri fata de el, el reprezinta un brand al partidului si mai ales in momentele dificile a fost un reper in jurul caruia ne-am adunat.

Evenimentul zilei: Credeti ca domnul Geoana risca sanctiuni mai drastice decat cele aplicate pana acum?
Adrian Nastase: Nu, nu cred, dar isi face rau singur.

Evenimentul zilei: Pe el nu l-ati invitat la Consiliul National, nu?
Adrian Nastase: Este membru al Consiliului deci nu avea nevoie de invitatie. A si venit de altfel. Cred ca nu a intrat in sala. A intrat a doua zi, a dat mana cu cativa membri si a plecat. Trebuia sa-l tinem cu forta? Ce sugerati?

Evenimentul zilei: Poate astepta sa fie cooptat la prezidiu.
Adrian Nastase: Nu stiu ce asteptari are. Daca are anumite asteptari el trebuie sa le discute, dar nu prin interviuri si, in orice caz nu in felul asta. Asa cred. Probabil ca are o alta strategie pe care eu personal nu o inteleg. S-ar putea sa fie vina mea ca nu o inteleg.

Evenimentul zilei: Daca Mircea Geoana ar fi ajuns presedintele Romaniei, ati fi fost avantajat, sau dezavantajat?
Adrian Nastase: Cel mai bine mi-ar fi fost daca ieseam eu presedinte in 2004. Asta cred ca era cea mai buna solutie si cred ca si pentru tara. Fata de ceea ce ofera Traian Basescu astazi in mod categoric. Putem privi in urma si vedem ce s-a intamplat in ultimii sapte ani. Nu vreau sa speculez ce ar fi facut Mircea Geoana ca presedinte.

Evenimentul zilei: Aveati o relatie tensionata in momentul acela.
Adrian Nastase: E adevarat, dar, pe de alta parte, eu am sustinut candidatul partidului la acel moment desi unii mi-au reprosat lucrul acesta. I-am spus atunci lui Mircea ca in Prahova singurele locuri unde a castigat au fost la mine in colegiu si la Cornu. Deci in zonele in care eu puteam sa influentez votul, sau unde conta punctul meu de vedere. Eu l-am sprijinit si mi-am dorit ca el sa castige. Faptul ca el nu a vrut sa ma foloseasca mai mult in campanie, el singur este cel care poate sa explice ratiunile pe care le-a avut. De ce a preferat sa invite la dezbaterile cu Basescu persoane care mestecau chewing gum si au plecat la pauza in loc sa cheme, asa cum a facut si Basescu, reprezentantii tuturor generatiilor si echipelor din partid tocmai pentru a arata structura asta de forta. Astea sunt deja chestiuni legate de trecut. Repet, mie greu sa spun cum ar fi fost Mircea Geoana ca presedinte. Cred in continuare ca el a fost un foarte bun ministru de externe, cred ca este un domeniu in care el poate sa fie extrem de semnificativ ca mesaje, extrem de puternic in analiza. Nu cred ca in politica interna are suficienta forta de a da mesaje din stomac. In opinia mea le da adeseori oarecum artificial, sau poate asta s-a intamplat mai mult dupa alegeri, cand a avut anumite dezamagiri, dar s-ar putea sa fiu eu subiectiv. Cred ca fiecare, inclusiv Mircea Geoana, ar trebui sa aiba locul sau in partid. Ceea ce spun acum nu este pentru a-l indeparta de partid ci din contra pentru a-i cere si lui, si celorlalti colegi, sa se gandeasca la felul in care putem sa realizam acea masa critica pentru a castiga alegerile.