B365.realitatea.net informeaza : Viitorul transportului public din Capitala va fi pe sine - interviu cu Adrian Crit, noul sef al AMT(Autor : Catalin Doscas)

Proaspatul director al Autoritatii Metropolitane de Transport(AMT), Adrian Crit, a vorbit in exclusivitate pentru B365.ro despre planurile pe termen scurt, mediu si lung ale institutiei pe care o conduce. Prima masura pe agenda institutiei: implementarea in 2012 a biletului unic pe RATB si Metrorex.
Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti este o structura nou-infiintata menita sa reglementeze transportul public, atat de subteran cat si de suprafata. "Ea isi are domeniul de activitate pe toata zona Bucuresti-Ilfov. Autoritatea va fi un ordonator tertiar de credite, o sa colaboreze cu institutii precum RATB, Metrorex, CFR sau companii care opereaza trenuri regionale", explica Adrian Crit. Printre principalele proiecte pe care le va implementa noua structura se numara circuitul de cale ferata de pe Centura Capitalei. Acesta va fi comasat cu prelungirea unor linii de autobuze sau infiintarea unora noi care sa transporte calatorii catre si dinspre viitoarele statii de tren. Printr-o sincronizare cu programul trenurilor, bucurestenii vor putea sa ajunga din Sudul in Nordul orasului fara sa treaca prin Centrul Capitalei. "Dorim o integrare cat mai rapida a tuturor tipurilor de transport la nivel metropolitan, mai ales pentru a da drumul cat mai repede la acel circuit de cale ferata din jurul Bucurestiului. Vorbim aici de termene medii si lungi pentru aceste proiecte. Medii insemnand pana la 10 ani iar lungi probabil pana in 2050. Exista deja o strategie pe termen mediu care urmeaza sa fie aprobata dupa ce va fi supusa dezbaterii publice. Oricum, anul viitor vom realiza integrarea tarifara, adica biletul unic", adauga directorul AMT.
Activitatea Autoritatii va presupune si cercetarea pietei, depistarea unui noi trasee dar si catalogarea zonelor in functie de destinatia acestora. Mai mult, institutia poate elabora si sugestii cu privire la tarifele RATB si Metrorex. "Trebuie sa definim foarte bine cererea de transport in toata zona metropolitana, pentru ca acest lucru nu s-a facut pana acum. Nu putem vorbi de transport public in conditiile in care nu cunoastem zonele de dezvoltare ale metropolei. In masura in care ar exisa unele analize privind politica tarifara pentru transportul public bucurestean autoritatea va putea da sugestii in acest sens", sustine Crit care adauga ca va fi vizata in acest ansamblu si o componenta ignorata in ultimii ani la nivelul Capitalei: "Vrem prioritizarea transportului pe sine; metroul, tramvaiul si transportul pe calea ferata sunt cele mai rapide mijloace de tranport public si vrem sa cream legaturi esentiale cu autobuzele si troleibuzele".
Potrivit actului normativ de infiintare numarul maxim de posturi prevazut pentru Autoritate este de 80. Institutia va functiona intr-o prima faza cu mult mai putini oameni. "Vom lucra pentru inceput cu 30 de angajati. Pe masura ce problemele se vor diversifica vom face si alte incadrari. Intr-o prima faza vom delega si detasa persoane de la alte institutii", conchide Adrian Crit.

Autoritatea Metropolitana de Transport

Infiintarea AMT vine ca urmare a unei scrisori de intentie transmisa Guvernului de FMI, anul trecut, in care se sublinia ca activitatea de transport public a RATB si Metrorex trebuie sa fie gestionata de o singura autoritate metropolitana de transport, astfel incat bucurestenii si locuitorii din comunele limitrofe sa poata utiliza acelasi bilet, la acelasi tarif, indiferent daca utilizeaza metroul, trenul, autobuzul sau tramvaiul.