Internationala Socialista (IS) a devenit, de sambata, un sustinator fervent al PSD la alegerile din toamna, sprijinindu-l pe Nastase & Co. impotriva PD, desi ambele partide romanesti sunt membre ale IS. Presedintele organizatiei, Antonio Gutteres, a precizat, la o reuniune regionala desfasurata la Bucuresti, la care democratii nu au fost invitati, ca IS va sustine PSD si nu PD din cauza aliantei cu liberalii.

Liderii a zece partide social-democrate si socialiste din Europa de Sud-Est s-au intalnit sambata la Bucuresti, la summitul regional al Internationalei Socialiste, in prezenta presedintelui IS, Antonio Gutteres (foto), si a secretarului general al organizatiei, Luis Ayala, reuniunea fiind coprezidata de presedintele PSD, Adrian Nastase, si co-presedintele Comitetului IS pentru Europa de Sud-Est, George Papandreou, fost ministru de Externe al Greciei.

Democratii nu au fost invitati

Presedintele organizatiei, Antonio Guterres, a lasat sa se inteleaga ca IS sustine mai mult PSD decat PD in lupta electorala, pentru ca PD a facut alianta cu un alt partid, in speta PNL. Intrebat de ce nu a fost invitat si PD la summit, Gutteres a raspuns ca nu toate partidele membre ale IS fac parte din comitetul IS pentru Europa de Sud-Est, iar PD poate participa, la inceputul anului viitor, la Congresul Internationalei. Gutteres a declarat ca au mai fost situatii, in alte state, in care doi candidati ai partidelor socialiste sau social-democrate au candidat la Presedintie, dar situatia din Romania este diferita, pentru ca unul dintre acest partide a intrat intr-o alianta cu un partid liberal. Internationala a ales sa sustina partidul care prezinta in alegeri o platforma social-democrata, a mai precizat Gutteres, care a mentionat, de mai multe ori, sprijinul sau pentru Adrian Nastase si Mircea Geoana.

Sprijin pentru integrare

In acelasi timp, Gutteres a spus ca "incheierea de catre Romania si Bulgaria a negocierilor cu UE reprezinta un moment de cotitura si o sansa pentru eforturile de integrare ale tututor tarilor din regiune". "Exista loc in UE si NATO pentru toate tarile din regiune, numai momentul de timp si conditiile integrarii vor fi, poate, diferite de la tara la tara, dar aceasta perspectiva trebuie sa fie clara. Noi ne exprimam solidaritatea pentru aceasta", a spus Antonio Gutteres.