Moshemordechai.ro: Putin despre noi si Europa

Nu ai cum deveni anti-european. Pentru ca e o prostie. Nici nu vad de ce ne-am dori iesirea din UE. Mi se pare tot o prostie. Urmarind reactiile la ceea ce s-a intamplat ieri in Parlamentul European, am observat doua tipuri notabile: cei care se declarau satisfacuti ca prin PE au existat suficiente voci care sa ne tina partea si care dezaprobau atitudinea lui Barroso sau Reding, dar si cei care se aratau surprinsi ca "am reusit sa-i incaieram si pe cei de la PE". De fapt ambele reactii demonstrau ca nu prea avem habar despre felul in care functioneaza institutiile europene. Nu avem de ce ne face griji, ignoranta aceasta e o chestie comuna pentru enorma majoritate a cetatenilor europeni.
Ceea ce ati vazut ieri, la PE, nu reprezinta nicicum o situatie particulara, nu am incaierat pe nimeni si nimeni "nu ne-a tinut partea" din prea plin de simpatie. In PE se face politica! In PE exista partide politice, interese mai mult sau mai putin evidente, gasti, polite de platit, cam tot ceea ce vedeti si in Parlamentul national. Pentru cei oarecum mai familiari cu ceea ce se intampla in PE, ceea ce s-a vazut ieri nu are nici caracter de noutate, nici elemente de spectaculos. Daca exista ceva notabil la ceea ce s-a intamplat acolo, atunci despre altceva trebuie sa vorbim: despre europarlamentarii care reprezinta Romania. Asezarea europarlamentarilor in partide europene, afirmarea pozitiilor acestor partide nu reprezinta nimic nou. Asa se intampla mereu. Ceea ce este mai putin obisnuit este sa vezi ca eurodeputati reprezentand aceeasi tara au pozitii atat de radical diferite, atunci cand in dezbatere se afla chiar tara pe care o reprezinta. Ba mai mult, sa vezi interesele tarii evacuate, aruncate sub senila intereselor de grup.
Politica externa a Romaniei, de multa vreme, se face in regim stenografic. Ne rezumam la a nota constiincios temele care ne sunt transmise de la Washington, Bruxelles sau Berlin. Subiectele de interes pentru Romania nu mai incap pe agenda sau sunt prost acoperite, pentru ca nu mai raman resurse pentru ele sau pentru ca se afla in conflict cu ceea ce e notat in stenograma. Performanta diplomatiei romanesti e judecata in functie de raportarea indeplinirii sarcinilor din stenograme. Daca macar in aceasta privinta am fi ceva mai atenti! PPE are o semnificativa pierdere de influenta. Merkel, lipsita de fostii aliati, Berlusconi si Sarkozy, cu cat se manifesta in termeni pe care domnia sa ii socoteste tot mai fermi, cu atat devine mai insuportabila. Ambitiile, nu de putine ori irationale, ale doamnei Merkel, incremenirea ei in proiectul falimentar al austeritatii, gasesc tot mai putin sprijin la nivel european si doar pe la marginali precum Basescu. Franta lui Hollande manifesta deja o opozitie tot mai sustinuta fata de planurile cancelarului german. Marea Britanie, izolata vreme de un an, dupa ce si-a manifestat explicit si fara echivoc opozitia fata de planurile doamnei Merkel, fata de viziunea acesteia de proiect european, pare sa depaseasca acea faza de izolare, reusind sa isi apropie cumva tarile nordice, dar dand si impresia unei oarecare apropieri de Franta. Italia pare sa se fi deplasat intr-o prudenta neutralitatea, iar Spania, confruntata cu propriile probleme, de o maxima severitate, are nevoie de orice, numai de austeritatea propusa de Merkel nu.
Aflata in vizita la Bucuresti, Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei, ne-a livrat portia de mustrari si avertismente. Sigur, Lituania este o tara minuscula, cat un judet de al nostru, putem observa asta cu aroganta, socotind ca dimensiunile tarii pe care o conduce sunt insuficiente pentru ca doamnei Grybauskaite sa-i fie ingaduite observatii critice. Daca e vorba de Merkel, da, e in regula, pentru ca are in spate o ditamai puterea! Totusi, observatiile presedintelui lituanian nu sunt cu totul lipsite de pertinenta, chiar daca, evident, ca la PE, reflecta pozitia unui anume grup politic. Nu e lipsit de semnificatie nici faptul ca vizita domniei sale avea loc chiar in ziua discutiilor de la PE.
Sansele de intrare in Schengen sunt nule, la acest moment, ne anunta presedintele lituanian. Ministrul de interne francez, aflat la Bucuresti, se declara exasperat de problemele create de tiganii romani. La PE situatia Romaniei e dezbatuta intr-o sedinta speciala. Aceasta este situatia europeana a Romaniei lui Basescu. In conditiile acestea, sustinerea pe care, la nivel declarativ, anumiti lideri europeni o manifesta fata de Basescu pare putin surprinzatoare. Doar pare, dar nu este. Pentru ca pozitia acelor lideri europeni reflecta interesele tarilor sau grupurilor pe care le reprezinta, nu interesele Romaniei. De problemele pe care le reclama Franta sau Germania, probabil, se va ocupa domnul Basescu. Atunci cand vom avea un nou presedinte, poate, se va ocupa cineva si de interesele Romaniei. Poate.

P.S. Dupa atentatul de ieri, de la Tripoli, pe Twitter, un mucalit observa ca "pe vremea lui Gaddafi n-ar fi indraznit nimeni sa se apropie de ambasada SUA". Azi, la Cairo, ambasada SUA se afla sub asediu. Sigur, chestiunile astea nu au o legatura directa cu cele de mai sus. Foarte probabil au o stransa legatura cu prezidentialele americane - trebuie doar sa revedeti modul in care Reagan si-a obtinut primul mandat la Casa Alba. Desi fara o legatura directa cu cele de mai sus, ceea ce se intampla acum in nordul Africii ar trebui sa ne preocupe. Sper sa nu fiu silit sa explic, peste cateva saptamani, de ce.