Oameni politici pe locuri rezervate comunitatii sau societatii civile sint ultimele acuze aduse presedintelui Consiliului Judetului de reprezentanti ai sindicatelor si ONG-urilor.

Stefan Frunza, presedintele CNSLR Fratia, filiala Galati, reclama faptul ca Eugen Durbaca, presedintele Consiliului Judetului, a numit pe locurile rezervate societatii civile in cadrul Consiliului de Administratie al Autoritatii de Ordine Publica trei oameni politici, fapt ilegal in opinia liderului sindical.

"Nu mi se pare normal, in conditiile in care in lege se precizeaza ca trei dintre membrii conducerii ATOP sa fie reprezentanti ai comunitatii locale, Eugen Durbaca sa tina sa numeasca oameni politici pe aceste functii. Eu i-am cerut presedintelui Consiliului Judetului sa-si asume responsabilitatea acestei incalcari a legii pentru ca noi sa putem sa reclamam la organismele abilitate situatia de la ATOP", ne-a declarat Stefan Frunza.

Conform regulamentului de functionare a institutiilor de tip ATOP, Consiliul Judetului are obligatia de a-l numi pe seful autoritatii, cit si sase membri in organismul de conducere al institutiei. In schimb comunitatea locala/societatea civila trebuie sa aiba trei reprezentanti in conducerea autoritatii, fiind vorba aici despre membri ai sindicatelor sau ai ONG-urilor.

"Nu este nimic ilegal"

Dragu Togan, secretar general al Consiliului Judetului, ne-a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu a comis nici o ilegalitate: "Nu se precizeaza in lege ca sindicatele sau ONG-urile trebuie sa aiba trei oameni in ATOP. Totul cade la latitudinea presedintelui Consiliului Judetului care sa hotarasca cine reprezinta mai bine comunitatea locala. Parerea mea este ca tot niste consilieri judeteni stiu mai bine problemele locale".

Prefectura nu ia nici o decizie

Institutia care reprezinta Guvernul in teritoriu, si care este reprezentata in ATOP prin subprefectul Vasile Curduman, nu pare dispusa sa transeze intr-un fel situatia. Vasile Curduman ne-a declarat ca situatia este mai complicata si ca din punctul sau de vedere nu s-a comis nici o ilegalitate.

La rindul sau Emanuela Turcu, consilierul prefectului Mihai Capra, a declarat ca "numirea pe cele trei locuri de conducere din ATOP a unor personaje politice este una legala, insa lipsita de morala. Cum legea nu se refera la moralitate, ci doar la legalitate, nu putem lua noi nici o decizie".