Constiinta unui Liberal de Stanga: Nu oricine te scoate din rahat...
In criza ucraineana nimeni nu-i inocent. Doar ca unii au mers mult prea departe. Tipul de propaganda folosita de americani e precum injectia cu care te anesteziaza stomatologul, cand iti extrage un dinte: functioneaza pe termen foarte scurt. Dupa ce trece efectul, incepe distractia. Ei bine, anestezia a tinut cam pana in momentul masacrului de la Odesa. Acum incep durerile. Adica pozitiile sustinatorilor Washingtonului si Kievului se nuanteaza, apar delimitarile, etc. Joe Biden vine acum sa alinte durerile aliatilor SUA. Nu prea are cum. Nimeni nu inghite sa fie folosit, si sa se aleaga doar cu ponoase. In fond, nu americanii trebuie sa traiasca in vecinatatea rusilor.
Las la o parte tampenia aia cu gazele. Rusia nu inseamna doar gaze pentru Europa. Iar SUA nu au cum lua locul rusilor pe piata gazelor. De fapt, criza ucraineana este folosita de Washington pentru a slabi Europa. Dupa modelul folosit la destramarea URSS: exacerband nationalismele si regionalismele. Uitati-va la valul de cereri separatiste care loveste toata Europa. Eu m-as intreba serios cum vom raspunde cererilor celor din Tinutul Secuiesc. Care se vor situa pe pozitii de confruntare cu statul roman, cat de curand, indiferent de de concesii vom face.
SUA nu mai este un prieten pentru Europa, ci un adversar. Care deocamdata nu se declara pe fata asa. Dar daca lucrurile conduc spre o confruntare cu doi competitori strategici, UE si China, SUA nu vor ezita sa arunce Europa in haos, pentru a o tine ocupata, si a se putea concentra pe China. Iar tarile foste socialiste sunt instrumentul lor anti-european. Instrumentand criza ucraineana, si folosindu-se de rusofobia lor, pentru a impiedica occidentul sa faca o alianta cu Moscova. Stiti cum e: nu oricine te scoate din rahat iti vrea binele. Poate ne mai gandim...