Potrivit propunerii Directiei de Impozite si Taxe Craiova, incepand din 2007, impozitele si taxele locale ar putea sa fie mai mari cu 20%. Inainte sa fie adoptat de consilieri locali, raportul va fi supus unei dezbateri publice, contribuabilii putand sa isi exprime parerea in legatura cu majorarile.
Taxele si impozitele locale, precum si amenzile vor suferi importante modificari, pana la sfarsitul anului, cei afectati fiind contribuabilii care in majoritatea cazurilor ar putea scoate mai multi bani din buzunar. Valorile taxelor si impozitelor au fost intocmite de Directia Impozite si Taxe, din cadrul Primariei Craiova, pe baza HG nr. 25/2006, care stabileste nivelurile taxelor, impozitelor si amenzilor pentru anul 2007.
Ioan Vacariu, seful directiei, a precizat ca in baza actului normativ majorarile pot fi facute cu maximum 20%. Noile tarife nu au intrat inca in legalitate, deoarece normele de aplicare ale HG nr. 25/2006 nu au fost publicate aflandu-se in stadiu de proiect.
"Propunerile intocmite de noi ar putea suferi modificari. In primul rand am cerut tuturor directiilor din primarie, cat si consilierilor locali sa vina cu idei. Dupa ce vom cadea de acord cu toti factorii de raspundere, vom supune proiectul unei dezbateri publice, unde craiovenii pot veni cu alte propuneri. Noile sume vor intra in vigoare oficial dupa ce vor primi votul consilierilor", a precizat Ioan Vacariu. Directia se confrunta si cu alta problema, putand fi obligata sa schimbe toate valorile, daca procentul de majorare ar putea fi votat de parlamentari cu pana la 50%, asa cum prevede unul dintre proiecte.
Masini de lux - impozite mai mari
La categoria impozit pe cladiri pentru persoane fizice cresterea propusa de Directia Impozite si Taxe este de 20%, putand fi platit anual in doua rate egale, prima pana pe 31 martie, acordandu-se o bonificatie de 10%, iar a doua pana la 30 septembrie. Pentru prima data insa, de discountul de 10% vor beneficia chiar si persoanele juridice.
De majorari nu au scapat nici posesorii de autoturisme. La sumele platite de acestia catre directie s-au adaugat si alte majorari care au fost adoptate separat de HG nr. 25/2006. Daca in 2006, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.390 cmc taxa anuala era de 330.000 de lei, in 2007 ar ajunge pana la 490.000 de lei. Majorarea a fost prevazuta proportional cu capacitatea cilindrica a automobilelor. Spre exemplu, proprietarul unui Volkswagen Passat care a achitat anul trecut 800.000 de lei, pentru 2007 va trebuie sa plateasca 1,5 milioane de lei.
"E o impozitare justa, deoarece posesorii de masini de lux vor plati mai mult pentru confortul de care beneficiaza", a mai spus Vacariu.
Nu de aceeasi parere sunt si o parte dintre contribuabilii care luni isi achitau diverse taxe la sediul directiei din Piata Centrala. "S-au invatat sa ne tot stoarca de bani, dar sa nu ne ofere nimic in schimb. Cum prind o lege care le-ar putea aduce mai multi bani, ne si obliga sa facem mai multe cheltuieli. As fi de acord insa daca si nivelul de trai s-ar imbunatati", a spus Sorin Manu, contribuabil.
Tot la capitolul majorari au fost incluse si amenzile aplicate potrivit art. 294, alin. 3 si 4 din Legea nr. 571/2003, a caror valoare s-ar putea tripla, potrivit sefului Directiei de Impozite si Taxe. Acestea vizeaza printre altele depunerea peste termen a declaratiilor de impunere.
Sume mai mici pentru achitarea altor taxe
In timp ce majorarile la unele impozite ar urma sa creasca semnificativ, in ceea ce priveste taxele pentru eliberarea diverselor ceritificate si autorizatii, se prevede o diminuare. Un exemplu concludent se refera la taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, care, in cazul suprafetelor mai mici de 150 mp, de la 120.000 de lei cat era anul trecut, ar putea ajunge la 50.000 de lei. O diminuare semnificativa se va acorda pentru taxa de autorizare a lucrarilor de racorduri si bransamente la retelele publice de apa, canalizare, gaze, energie electrica, telefonie si televiziune prin cablu, care va scadea de la 250.000 la 100.000 de lei. In ceea ce priveste taxa pentru eliberarea autorizatiei sanitare de functionare, va interveni o scadere de la 500.000 la 160.000 de lei.