Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Sa ajutam Republica Moldova sa nu repete greselile noastre!", pe care o puteti citi in continuare.
Prin semnarea acordului de Asociere si Liber schimb cu Uniunea Europeana, Republica Moldova a facut un pas istoric, consfintind, prin vointa clasei politice, sustinuta de cea mai mare parte a populatiei, abandonarea statutului de fosta republica sovietica in favoarea celui de tara cu adevarat independenta si stapana pe destinul sau.
Ca fratii nostri de peste Prut ne vor fi mai aproape nu depinde in prea mare masura de acest acord. Depinde doar de felul in care vom sti sa ne apropiem, ca tari si popoare inrudite, in plan politic, economic, cultural, spiritual.
Integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, un vis ce incepe sa prinda contur, depinde in buna masura si de ajutorul pe care Romania i-l va da. Si nu este vorba doar despre un ajutor material, ci mai ales de unul ce tine de know-how-ul pe care l-am acumulat in primii 7 ani in Uniunea Europeana.
Daca vom fi in masura sa ajutam guvernul de la Chisinau sa nu repete gresile noastre, Moldova va porni pe un drum cunoscut, la capatul caruia se gaseste nu doar mult asteptata prosperitate, ci si solutia pentru stingerea conflictelor mai mult sau mai putin mocnite din republica.
In 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, acest demers era sprijinit de absolut toate fortele politice din tara si avea sustinerea unei majoritati covarsitoare a populatiei. Dupa 7 ani in care, din pacate, ne-am confruntat si cu o criza severa care a franat puternic integrarea Romaniei, euroscepticismul nu si-a gasit prea multi adepti la noi in tara, procentul celor care sunt de acord cu parcursul european fiind inca foarte ridicat.
Din pacate insa, dincolo de Prut situatia nu este la fel de favorabila. De aceea, votul de ieri din Parlamentul de la Chisinau, prin care a fost ratificat Acordul, este unul eroic, incarcat de semnificatii. Partizanii orientarii Moldovei catre Rusia au fost infranti si sta in puterea noastra, a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, sa demonstram ca n-am castigat doar o batalie, ci am castigat razboiul.