Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut astazi o intalnire bilaterala cu omologul sau din Austria, Claudia Bandion-Ortner. Au fost discutate chestiuni de interes comun ce au vizat atat proiecte ale celor doi ministri privind reformele de natura interna in Romania si Austria, cat si dosare europene si posibile proiecte bilaterale.
Ministrul Predoiu a facut o prezentare cuprinzatoare a progreselor inregistrate in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), prin abordarea fiecarei conditionalitati si a masurilor luate de autoritatile romane pentru aducerea la indeplinire a angajamentelor europene. Astfel, au fost discutate teme precum stadiul noilor coduri si pregatirea punerii in aplicare a acestora, chestiunea resurselor umane in sistemul judiciar si problemele de recrutare a magistratilor, inspectia judiciara, activitatea ANI, progresele in domeniul anticoruptie, atat in ce priveste marea coruptie, cat si coruptia la nivel local.
Oficialul roman a amintit despre recentul raport de evaluare privind aplicarea de catre Romania a mandatului european de arestare, pilon principal al acquis-ului comunitar in materie penala. In opinia ministrului roman al Justitiei, concluziile pozitive ale acestui raport ar genera o contradictie cu aplicarea unor sanctiuni Romaniei, prin activarea clauzelor de salvgardare, in contextul monitorizarii MCV.
Cei doi ministri au realizat un schimb de experienta si idei cu privire la organizarea si functionarea structurilor anticoruptie in cele doua state. De asemenea, au fost discutate problemele cu care se confrunta cei doi ministri, accentuate in ambele tari de contextul actual al crizei economice mondiale. Astfel, omologul austriac a aratat ca problema finantarii justitiei reprezinta un element esential si pe agenda ministerului de resort din Austria.
In acest context, cei doi oficiali au agreat continuarea dialogului in cadrul viitoarei reuniuni a ministrilor de justitie si interne ce va avea loc la Stockholm in perioada 15-17 iulie 2009, in scopul identificarii unor posibile solutii comune pentru buna functionare a sistemelor judiciare din statele membre UE.
La finalul reuniunii, ministrul austriac a adresat ministrului Predoiu invitatia de a efectua o vizita in Austria, invitatie acceptata de oficialul roman.