Initiativa liberalului Puiu Hasotti privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane condus de Ion Iliescu (foto) a fost aprobata ieri de Comisia juridica a Senatului, urmand a fi dezbatuta si in plen. Institutul a fost infiintat in 2004 si are ca obiect de activitate studierea evenimentelor din decembrie 1989, cercetarea fiind similara cu cea a altor 6 institutii de profil. Senatorul liberal si-a motivat initiativa acuzand inutilitatea demersului de cercetare a unor astfel de evenimente, mult prea recente pentu a putea fi studiate in mod real.
"Daca ne referim la legea arhivelor, care prevede un termen limita de minimum 30 de ani pentru desecretizarea si punerea la dispozitia publicului a documentelor, acest institut nu poate studia decat memorialistica si presa", a precizat Hasotti. Punctul de vedere al liberalului a generat insa si numeroase controverse in randul societatilor civile, in timp ce o serie de personalitati i-au adresat memorii si proteste referitoare la proiectul sau, acuzand ca demersul privind desfiintarea acestui institut ar avea un substrat politic.
"Resping categoric aceasta posibilitate, ca gestul meu sa fie interpretat ca unul politic. Am un respect deosebit pentru fostul presedinte Ion Iliescu. Este pur si simplu o chestiune logica", a declarat senatorul liberal. (Diana Nedelcu)