Institutul pentru Politici Publice a reactionat, azi, la indicatiile date ieri de Presedintele Romaniei partidelor politice si legislativului cu privire la finantarea campaniilor electorale. IPP a transmis, printr-un comunicat, ca "nu este atributul sefului statului sa intervina in activitatea de legiferare, indiferent de domeniul vizat".
Potrivit IPP, "masurile pentru eliminarea mitei electorale nu au nicio legatura cu subventionarea campaniilor candidatilor din bani publici si nici cu finantarea partidelor in general. Presedintele ar trebui sa traga un semnal de alarma catre institutiile abilitate sa aplice legea atunci cand se constata cazuri de mita electorala, in loc sa ofere solutii legislative. Oricare ar fi plafonul maxim de cheltuieli stabilit prin lege, cel care se foloseste de asemenea mijloace in campanie, o va face in continuare, indiferent de unde provin banii".
In comunicatul citat, IPP afirma ca "in pofida cazurilor sesizate de presa si ONGuri, in prezent nu exista nicio persoana despre care stim ca a fost sanctionata pentru dare sau luare de mita in timpul campaniilor electorale. Existenta in spatiul institutional a Autoritatii Electorale Permanente nu a adus nicio contributie in ce priveste controlul finantarii partidelor".