Institutul Social Democrat (ISD), condus de deputatul PSD Adrian Severin, a criticat, intr-un comunicat de presa, inclinatiile dictatoriale ale presedintelui Basescu, invocand „pericolul neocezarismului basescian“ pentru democratie. ISD a cerut „tuturor partidelor politice parlamentare democratice, societatii civile, mass-media sa-si uneasca eforturile (...) pentru stoparea celui care incarneaza tendintele dictatoriale din Romania, Traian Basescu“, conform comunicatului de presa. ISD a adaugat ca aceasta larga „Alianta pentru Democratie“ trebuie realizata cat mai rapid, pana cand aderarea Romaniei la UE nu este compromisa total. „Numai o coalitie a societatii dincolo de interesele de partid poate opri distrugerea democratiei in Romania“, a explicat ISD.

Basescu incalca Constitutia

Institutul „Ovidiu Sincai“ sustine ca a avertizat de mai multe ori, prin analizele sale politice, asupra „pericolului distrugerii sistemului democratic din Romania de catre Traian Basescu“. ISD a precizat ca „tot mai frecventele sale manifestari autoritariste“ indica „cu acuitate“ dorinta presedintelui Romaniei de a instaura un regim anticonstitutional, prin utilizarea serviciilor de informatii in batalia politica si in supravegherea demnitarilor. Totodata, Institutul a acuzat incurajarea delatiunii publice si caricaturizarea vietii politice la nivelul unor „comploturi de carciuma“ de catre seful statului si implicarea directa in viata partidelor si manifestarea partizana a optiunilor sale politice.
ISD l-a criticat pe Basescu si pentru tendinta de a distruge autoritatea premierului, in scopul inlaturarii acestuia, care incalca art. 107 al Constitutiei, potrivit caruia „Presedintele nu-l poate revoca pe primul-ministru“.