Armata americana a confirmat marti ca a acceptat difuzarea limitata a unei inregistrari video militare, clasata strict secret, care prezinta comentariile facute de doi piloti americani dupa ce au ucis din greseala un soldat britanic din Irak, in 2003.
Avocatii armatei americane si-au dat acordul pentru prezentarea limitata a imaginilor, familiei sergentului ucis si judecatorului de instructie Andrew Walker, care se ocupa de ancheta, a precizat un purtator de cuvant al Comandamentului Central (Centcom), locotenent-colonelul Daniel King. Ministrul britanic al Apararii, Des Browne, anuntase anterior ca Washingtonul a autorizat difuzarea limitata a inregistrarii. Restrictia este insa pur teoretica, deoarece mai multe posturi de televiziune britanice au difuzat marti imaginile, obtinute de tabloidul The Sun, in conditii pe care nu le-a specificat.
Inregistrarea prezinta doi piloti americani care au atacat din greseala un convoi de vehicule blindate ale trupelor aliate, la 28 martie 2003, la nord de Basra, omorand un soldat britanic si ranind alti patru. "La naiba, imi vine sa vomit, o sa merg la inchisoare", se poate auzi pe inregistrarea video. Pilotii americani, care nu au fost identificati, au fost gasiti nevinovati de anchetatorii americani si britanici, care au apreciat ca atacul a fost un accident, iar pilotii au aplicat procedurile corect. "Acestia nu au fost gasiti vinovati. Nu au fost luate masuri disciplinare impotriva lor", a adaugat King.