Conflictul izbucnit in regiunile separatiste din Georgia este dublat de declaratii dure ale liderilor politici. Tonul oscileaza de la cel amenintator al lui Dmitri Medvedev, presedintele rus, la cel de victima sigura, afisat de omologul sau georgian, Mihail Saakasvili. Prins la mijloc intre relatia strategica cu Kremlinul si prietenia promisa Georgiei, presedintele american George W. Bush a cerut incetarea ostilitatilor, admonestand, discret, politica Moscovei.
Prima acuzatie a venit de la liderul rus, Dmitri Medvedev, care a acuzat Georgia de provocarea unui dezastru umanitar.
"Fortele ruse de mentinere a pacii trebuie sa ajute populatia civila, dupa agresiunea partii georgiene. Cei care au provocat aceasta criza umanitara trebuie trasi la raspundere pentru ceea ce au facut".
De cealalta parte, Mihail Saakasvili a acuzat Kremlinul de iresponsabilitate. "Avem de-a face cu acte de ireponsabilitate absolut criminale si nebunesti si cu factori de decizie imprudenti. Toate acestea produc, pe teren, consecinte de-a dreptul tragice".
Prima reactie a liderului Casei Albe, facuta pe un ton impaciuitor, ascunde insa reprosuri facute interventiei ruse in conflict.
"Georgia este o natiune suverana, iar integritatea sa trebuie respectata. Am cerut incetarea imediata a violentei. Rusia trebuie sa sprijine eforturile diplomatice, astfel incat pacea sa fie restaurata cat mai curand".
La scurt timp dupa aceasta declaratie, Bush a fost sunat de Dmitri Medvedev, care i-a spus ca trupele georgiene comit "actiuni barbare", soldate cu "mii si mii de victime".
Mai mult, Medvedev sustine ca, prin interventia Georgiei in Osetia de Sud, este calcat in picioare insusi dreptul la existenta al poporului osetin.
Aceiasi termeni duri au fost folositi de premierul Vladimir Putin, sosit in imediata apropiere a zonei de conflict, la Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord.
Comunitatea internationala urmareste cu ingrijorare evolutia evenimentelor. Presedintii Letoniei, Lituaniei, Estoniei si Poloniei au semnat o declaratie comuna in care cer Uniunii Europene si NATO sa se opuna politicii imperialiste a Rusiei in estul Europei. In plus, Polonia a solicitat o reuniune de urgenta a Uniunii Europene pentru a discuta despre criza din Caucaz.
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a intrunit, sambata seara, in incercarea de a gasi o solutie pentru a pune capat ostilitatilor.