Octavian STIREANU publica pe Amos News un articol intitulat "Va trebui sa...", pe care il puteti citi in continuare.
'La doua dintre subiectele spovedaniei sale televizate dl Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) a avut un plus de apasare: cand s-a spalat pe maini de arestarea "lotului Voicu", spunand ca respectivii au cazut in plasa procurorilor "din intamplare", tinta fiind cu totul alta... o grava problema de siguranta nationala, care cica se consuma pe bancile din Cismigiu! Si al doilea, cand s-a referit scrasnit la Ion Iliescu, in urma unei intrebari provocatoare a moderatorului despre campania sa impotriva Revolutiei.
Actualul sef al statului a lasat sa se inteleaga ca Ion Iliescu ar trebui arestat pentru "crimele" de la Revolutie si de la mineriade. "Iliescu are responsabilitatile lui si va trebui sa... Oricat vrea sa apara ca ingerasul luminos al Revolutiei, Iliescu are o mare responsabilitate pentru oamenii care au murit la Revolutie, ca si la mineriada din 13-15", a spus apasat Traian Basescu (care a vazut Revolutia la televizor, in papuci, la Constanta, iar la mineriada era ministru al Transporturilor!).
"Nu am vazut ce a spus Basescu la emisiune. Eu nu ma uit niciodata la acea emisiune. Imi pare o emisune de joasa speta, un fel de cancaniada, si spune multe despre caracterul celor care se duc acolo. Mai ales daca esti presedinte de stat... Nu ii e rusine? E un iresponsabil domnul Basescu, daca face asemenea declaratii, si este regretabil pentru politica pe care o face", a replicat fostul sef de stat Ion Iliescu.
"Cat despre ideile lui despre Revolutie, chiar el a marturisit ca a vazut Revolutia de la televizor. Este regretabil ca un presedinte de stat sa aiba asemenea atitudine si puncte de vedere", a adaugat Iliescu.
Intrebat daca il crede pe Traian Basescu in stare sa ii pregateasca arestarea - acel "va trebui sa..." lasat, parca inadins, in coada de peste - Ion Iliescu a raspuns sec: "Eu nu stiu ce o fi in capul lui, dar il cred in stare de orice!".
Acel "va trebui sa...." este inceputul unei fraze despre care ne putem imagina cu usurinta cum se continua... dar dl Basescu (care a castigat alegerile cu voturi aduse din strainatate) s-a oprit la timp, mai ales ca pe la toate celelalte televiziuni tocmai se vorbea despre arestari, eliberari, catuse si telejustitie...
Sa incercam preluarea verbului respectiv, ducand niste fraze pana la capat. De pilda:

- "Va trebui sa...." bagam mai atent de seama la ce gandeste Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei), chiar si atunci cand nu-si rosteste gandul pana la capat.

- "Va trebui sa..." nu uitam ca Basescu este o fire extrem de razbunatoare, transformand adversitatea politica intr-o dusmanie personala. Anii de cand se afla in fruntea statului sunt nimic altceva decat un lung sir de razboaie, declarate sistematic si rand pe rand, tuturor celor care nu gandesc ca el, care nu-i fac servicii, care uita "tabla impartirii" (dupa ce aduna patrunjel bogat de pe asfalturi) ori, pur si simplu, care-i sunt antipatici.

- "Va trebui sa..." nu ignoram asmutirea lumpenului pestrit de care Basescu s-a inconjurat in mod special, pentru a-i servi ca pretext de diversiune si manipulare a unor teme anacronice precum mineriadele, "lovitura de stat", lustratia, antirevolutia si altele asemenea.

- "Va trebui sa..." sa-l credem capabil de orice pe Traian Basescu, intr-un mandat in care nu mai nimic de spus societatii romanesti, dupa halul de dezbinare si decadenta in care a adus-o in numai cativa ani ... Si-atunci, pentru ca nu mai are ce pierde, este gata cu orice risc sa ofere pe mai departe circul razbunarilor politice, dezgroparii mortilor, redeschiderii ranilor abia cicatrizate - pe scurt, "spectacolul" de catuse si intuneric pe care-l stie regiza cel mai bine.

- "Va trebui sa..." vedem cu atentie in ce fel pregateste Zeus "carnavalul lustratiei" din 20 mai, ca aniversare (dar organizata ca o comemorare!) a celor 20 de ani de la primele alegeri democratice din Romania. Votul la legea lustratiei, transmis in direct de televiziunea publica, basca de cele oficioase, va fi doar prefata a ceea ce urmeaza in acest an...

- "Va trebui sa..." ne resemnam cu imaginea jalnica a lasitatii nascute din necaz si din greutatile zilnice, care-i fac pe oameni sa nu mai fie atenti la ce li se intampla altora, de langa ei, chiar daca nu se stie cand le va veni si lor randul.

- "Va trebui sa..." mai rabdam 1.700 de zile... Au trecut, ce-i drept, vreo 1.950, deci stam bine!...'