Agentia de presa AmosNews informeaza: Pentru corectitudinea alegerilor, va fi utilizat sistemul de prevenire a votului multiplu
- Pe 26 mai pot vota cetatenii romani care au 18 ani impliniti, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerii. Pentru alegerile europarlamentare au drept de vot si cetatenii comunitari, adica cei din alt stat membru al UE, care s-au inscris in listele speciale. Acestia, insa, nu pot vota pentru referendumul national.
- Alegatorii voteaza la sectiile de votare la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, conform listelor electorale permanente. Cetatenii care, in ziua alegerilor, se afla intr-o alta localitate decat cea de domiciliu pot sa voteze in localitatea in care se afla la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista suplimentara.
- Conform legii, pentru alegerile europarlamentare, dar si pentru referendum, cetatenii voteaza in aceelasi sectii de votare, in acelasi interval de timp, respectiv 7-21, cu aceleasi stampile, cu mentiunea Votat, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare si doua pentru referendum - cate un buletin pentru fiecare intrebare.
- Au fost tiparite buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, buletinele de vot pentru fiecare dintre cele doua intrebari pentru referendum, timbrele autocolante, stampilele cu mentiunea Votat.
- Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care doresc sa voteze, dar nu detin carte de identitate valabila, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, cu sediul in Bucuresti si serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor din Capitala si din judete vor avea program si in zilele de 25 si 26 mai, conform programului stabilit la nivel local.
- Pentru a fi asigurata corectitudinea votului, in cele 18.730 de sectii de votare va fi utilizat Sistemul de monitorizare a prezentei si de prevenire a votului multiplu.
- La fiecare sectie de votare este o tableta in care se introduce cartea de identitate a alegatorului si in cateva secunde, prin sistemul informatic, se afla daca acesta a mai votat, iar politistul aflat in sectia de votare il inhata pe cetateanul turmentat care vrea sa voteze multiplu!