Alegerile anticipate si remanierea sunt subiecte care au alimentat piata zvonisticii. Sau nu neaparat. Cel putin pana la acest moment, majoritatea liberalilor au declarat ca se impotrivesc dorintei presedintelui Traian Basescu, fapt confirmat si de senatorul PNL Puiu Hasotti. Tot acesta a declarat ca remanierea nu inseamna, asa cum se vehiculeaza, caderea anumitor capete, ci… o restructurare. Ca este sau nu asa, ne vom convinge insa in prima decada a lunii mai.

Reporter: Domnule senator Puiu Hasotti, Alianta are probleme?
Puiu Hasotti: Nu, nici una. Nu exista probleme nici in plan central, nici judetean. Cred ca lucrurile au fost lamurite dupa declaratiile de astazi (n.r. ieri, 15 aprilie a.c.). Iar in plan local, lucrurile decurg normal intre PD si PNL, nu exista absolut nici o problema, pot spune asta chiar daca eu nu mai sunt presedintele PNL Constanta. Va spun, nu exista nici o problema, si o spun ca o persoana care stie aceste lucruri din interiorul mecanismului.
Rep.: Totusi, mass-media pomenesc, de ceva vreme, de existenta unor probleme. Chiar nu este nimic in neregula? Sau cum va explicati faptul ca se vehiculeaza ideea cum ca PNL este santajat cu ruperea Aliantei in caz de anticipate?
P.H.: Suntem intr-o tara libera, fiecare are dreptul sa spuna orice. Nu este vorba despre nici un santaj cu alegerile anticipate. In orice caz, ele se pot declansa doar in urma unui consens in cadrul Aliantei. In acest moment nu se poate pune problema alegerilor anticipate, in primul rand pentru ca Romania are acum alte prioritati si in al doilea rand, pentru ca anticipatele ar insemna un semnal extrem de prost la Bruxelles, care ar putea determina aplicarea clauzei de salvgardare.
Rep.: Totusi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu a renuntat la ideea alegerilor anticipate…
P.H.: Cata vreme Guvernul si-a indeplinit obiectivele si in Parlament lucrurile decurg normal, nu exista nici un motiv pentru anticipate. Daca se schimba lucrurile insa, trebuie luate in calcul toate variantele. Dar la ora actuala nu se pune problema.
Rep.: In ceea ce priveste remanierea, se aude ca una dintre variantele de modificare propuse de catre democrati ar fi chiar inlocuirea premierului Calin Popescu Tariceanu.
P.H.: Prostii. si declaratiile de azi (n.r. ieri), facute de Traian Basescu au indicat faptul ca, indiferent de remaniere, tot Calin Popescu Tariceanu va fi premier. Oricum, nu hotaraste Partidul Democrat cine va fi premier, PNL decide, asa este intelegerea. Cat priveste remanierea, este vorba mai degraba de o restructurare a Guvernului. Vor fi comasate agentii, companii, ministere, nu neaparat schimbati ministri. si, chiar daca as sti ca vor fi schimbati anumiti ministri, tot nu as spune. Presa trebuie sa afle unele lucruri atunci cand consideram noi ca trebuie sa le afle.
Rep.: In acest moment, Partidul Democrat sta mai bine decat Partidul National Liberal in sondaje?
P.H.: Este o chestiune pe care nu o stiu. stiu ca s-au facut sondaje pe Alianta si celelalte partide, nicidecum separat pe PNL si PD. Iar conform sondajelor, Alianta are aproximativ 51-52%, PSD - 17-20%, PPRM - 8-10%, UDMR - 5%. Cu aproximatie, aceasta este situatia.