Numarul limitat de locuri in Parlament fata de cel al doritorilor de a ramane in structurile de conducere ale institutiilor statului determina partidele sa gandeasca o serie de permutari si negocieri de functii pentru a-si multumi toti membrii. Chiar in Guvern, se regasesc o serie de persoane carora nu li s-au mai gasit locuri intr-una dintre cele doua Camere ale Legislativului.
Solicitarile societatii civile de „curatare“ a listelor electorale, precum si de „intinerire“ a echipelor parlamentare prin acordarea de sanse unor persoane mai putin cunoscute, coroborate cu negocierile din partide pe impartirea functiilor au condus, la alegerile din noiembrie 2004, la eliminarea dintre deputati si senatori a unor nume indezirabile.
Resursele umane nu au ramas insa irosite, iar cei care au fost legislatura trecuta deputati si au pierdut aceasta calitate la ultimele alegeri au aparut in alte foruri de conducere.
La nivelul Executivului, unii dintre fostii parlamentari ai actualei Puteri, care nu au mai fost doriti pe listele Legislativului, au primit functii mai mult sau mai putin vizibile, insa foarte importante in actul guvernarii.

Fost deputat, actual ministru

Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert in cadrul Ministerului economiei, a avut de-a lungul carierei sale politice functia de deputat in legislatura 2000-2004, fiind membru al Comisiei pentru buget, finante si banci. De altfel, spre sfarsitul mandatului sau, a detinut si postul de secretar al comisiei.
Activitatea politica a actualului ministru include functia de presedinte al Organizatiei judetene UDMR Hunedoara si pe cea de membru al Consiliului Reprezentantilor Unionali, forul de conducere al democratilor maghiari.
Ministrul delegat pentru comert a avut si o lunga activitate in cadrul conducerii locale. Iuliu Winkler a fost subprefect in Hunedoara intre 1999-2000 si consilier judetean in perioada 1996-1999.
De altfel, inainte de a fi numit membru al Cabinetului Tariceanu, in urma negocierilor din cadrul Coalitiei, numele lui Winkler a fost vehiculat ca posibil prefect de Hunedoara.

Secretari de stat cu state de fosti deputati

Chiar daca nu au primit functii cu vizibilitate, precum cea de ministru, si alti fosti parlamentari au trecut in tabara Executivului dupa incheierea mandatelor de deputati.
Democratul Ioan Onisei, care intre 2000 si 2004 a fost membru al Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, si-a pierdut statutul de parlamentar in aceasta legislatura.
Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al PD, l-a scos pe Onisei pe de listele parlamentare cu care democratii s-au prezentat la alegerile din noiembrie 2004. In plus, ultimele alegeri interne ale partidului nu l-au mai validat pe Onisei in functia de vicepresedinte al PD. Cu toate acestea, dupa obtinerea mandatului de ministru al Culturii si Cultelor de catre Mona Musca, Ioan Onisei a fost chemat ca secretar de stat, functie pe care o detine si in prezent.
Un alt fost deputat democrat, scos de pe listele parlamentare de catre liderul de atunci al PD, Traian Basescu, si „recuperat“ in urma negocierilor pentru formarea structurii guvernamentale este si Vasile Nistor. Fostul deputat de Bacau a fost secretar in cadrul Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, in legislatura 2000-2004. In prezent, Vasile Nistor este secretar de stat in Departamentul pentru Dialog Social aflat in subordinea primului-ministru.
Si, printre reprezentantii PNL care detin functii in administratia centrala, se regasesc vechi deputati, care nu au reusit sa mai obtina un nou mandat. Paul Victor Dobre, presedintele organizatiei judetene a PNL Galati, a obtinut, in schimbul pierderii demnitatii de parlamentar, functia de secretar de stat pentru relatia cu prefecturile, in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. In fine, un alt partid aflat in Coalitia de guvernamant care isi rasplateste parlamentarii perdanti cu functii in cadrul ministerelor este UDMR. Szekely Ervin-Zoltan, fost membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, detine in prezent functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

FOTO: Fostul parlamentar Ioan Onisei se simte bine si ca secretar de stat