Deputatii europenii au avut, in cursul acestei saptamani, o dezbatere privind implicatiile pe care le va avea declararea unilaterala a independentei de catre provincia sarba Kosovo. La intalnire au participat si reprezentanti ai Consiliului Europei si Comisiei Europene. Hans-Gert Pottering a amintit ca Parlamentul European s-a pronuntat deja in cazul Kosovo, in favoarea unei suveranitati supravegheate de comunitatea internationala. Ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel, a precizat ca UE a anuntat deja trimiterea in Kosovo a unei misiuni europene.

Delegatia romana a Partidului Popular European-Democrat European si-a afirmat pozitia in aceasta problema prin vocea europarlamentarului Sorin Frunzaverde, care s-a pronuntat impotriva declararii unilaterale a independentei acestei provincii, in conditiile in care ONU nu a gasit prevederi legale in care sa se incadreze actiunea administratiei din Kosovo.

Europarlamentarul galatean Constantin Dumitriu s-a raliat la randul sau pozitiei adoptate de delegatia romana in aceasta problema. "Independenta acestei regiuni poate crea un precedent periculos nu atat pentru statele membre ale Uniunii Europene, cat pentru zonele unde exista conflicte inghetate, asa cum este cazul Transnistriei sau al altor state din Balcani, unde exista comunitati numeroase de minoritati. Solutia inoportuna gasita pentru Kosovo vizeaza in mod direct UE si acest lucru se poate vedea din pozitiile divizate ale statelor membre in aceasta problema. Delegatia romana din grupul PPE-DE sustine in mod unanim pozitia nationala in situatia Kosovo", a declarat deputatul european Constantin Dumitriu.