Democratii vor sa curete politica de la nivel local de cei care se gindesc doar la cum sa-si umple buzunarele. Pedistii sustin si ca stiu cu ce arme trebuie luptat impotriva politicienilor care au pus gind rau banilor publici. Prima arma ar fi votul uninominal, iar cea de-a doua ar fi o lege a administratiei publice locale mult mai dura.

"Noi sustinem votul uninominal la toate nivelurile. Dar cred ca mai multa nevoie este de votul uninominal la nivel de consiliu local si judetean decit la nivelul Parlamentului. In Parlament nu ajunge chiar oricine, asa cum se intimpla in consilii", a declarat presedintele Organizatiei Judetene PD Galati, Mircea Toader.

Secretarul de stat a mai spus si ca Legea nr. 215 privind administratia publica locala va fi in mod sigur modificata. Toader a spus in acest sens si ca a facut o propunere, care a primit sprijin la nivelul ministerului in care activeaza, prin care hotaririle de consiliu judetean sau local in care primarul sau consilierii au interes patrimonial pina la gradul II de rudenie sa fie nule. "Daca vrei sa fii consilier nu te gindi sa concesionezi, sa cistigi teren sau spatii pe timpul mandatului", a explicat liderul democrat.



Mai alb, mai curat, mai proaspat



Secretarul de stat a mai precizat ca "prin aceasta modificare, in corelatie cu votul uninominal, se va face o selectie a demnitarilor pe doua cai. Prima cale ar fi selectia persoanei, iar a doua ar fi lipsa de interes. In acest fel in consiliile locale si judetene vor intra doar oameni care sint atasati obstei, si nu interesului personal".

Mircea Toader a mai spus si ca, desi in actuala Lege nr. 215 exista o prevedere care precizeaza ca alesul local trebuie sa se abtina de la vot in cazul hotaririlor care ii pot aduce un avantaj patrimonial, nu s-a intimplat niciodata ca un consilier local sa nu-si poata "rezolva" afacerile cu ajutorul functiei pe care o ocupa.

"Prevederile din lege sint povesti. Consilierii spun asa: 'Eu ma abtin la tine, tu te abtii la mine si gata'. Nu au nici o valoare din punct de vedere juridic. De cind a aparut aceasta lege nu am vazut nici un consilier care nu a putut sa-si obtina un avantaj", a incheiat Mircea Toader.



Pedistii au ajuns la concluzia ca scena politica de la nivel local trebuie curatata de oportunisti in cel mai scurt timp. Nu stie nimeni insa si cind se va intimpla acest lucru.