Presate de timp si de sistemul legislativ romanesc aflat in schimbare, autoritatile judetene s-au grabit sa aleaga firmele care se vor ocupa de construirea retelei de drumuri a Noului Rast, chiar daca nu au alcatuit un plan al lucrarilor care trebuie executate.
Consiliul Judetean (CJ) Dolj a trimis deja invitatii de participare catre 20 de firme din Craiova si catre cateva firme din Cluj si Bucuresti si asteapta oferte si din partea altor firme care vor sa se implice in reconstructia Noului Rast. "Am emis dispozitii de incepere a procedurilor de incredintare a lucrarilor pentru construirea retelei de 22 de kilometri de drum a Noului Rast si am scurtat termenele de depunere a ofertelor. Suntem presati atat de timpul scurt care a mai ramas pana la venirea iernii, dar si de vidul legislativ care s-a creat o data cu inlocuirea Ordonantei nr.60/2001 privind achizitiile publice cu Ordonanta nr. 34/2006, iar normele de aplicare nu au fost publicate in Monitorul Oficial", a explicat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Firmele interesate isi mai pot depune ofertele pana miercuri, la ora 10.00, pentru ca in aceeasi zi, dar la ora 11.00, conducerea CJ Dolj, asistata de reprezentantii principalelor partide politice, va deschide plicurile. "Va fi aleasa oferta cu cele mai mici preturi si in functie de aceasta vom negocia si cu celelalte firme pentru ca, fiind vorba de un volum de lucru foarte mare care trebuie executat intr-un timp foarte scurt, vom imparti Rastul in opt sectoare si vom alege cate o firma pentru fiecare sector. Ne vom rezerva dreptul ca in cazul in care o firma se blocheaza sa o inlocuim", a precizat Prioteasa.
August, luna constructiilor la Rast
Autoritatile judetene vor sa realizeze si un studiu de fezabilitate pentru un program de aductiune de apa, program finantat de Banca Mondiala, si spera ca, in functie de ofertele firmelor, sa demareze lucrarile de infrastructura in Noul Rast la inceputul lunii august. "Vrem sa incepem reconstructia Rastului in primele zile ale lunii august. Vom lucra in comandamente ca pe vremea lui Ceausescu si ne vom intalni de doua ori pe zi pentru a analiza stadiul lucrarilor", a mentionat Prioteasa. In timp ce autoritatile judetene cautau calea legala pentru a finaliza cat mai repede alegerea firmelor care sa realizeze lucrarile de infrastructura, autoritatile locale din Rast au aprobat Planul Urbanistic General si au emis certificatele de urbanism care au fost avizate de Directia de Urbanism din cadrul CJ Dolj. "Pentru ca nu au personal de specialitate, trebuie sa verificam noi toate avizele si autorizatiile pe care le elibereaza. Probabil ca atunci cand va incepe constructia caselor si va trebui sa eliberam autorizatiile de constructie voi sta doua-trei zile acolo si voi umbla cu stampila la mine", a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj.
Materiale de constructie vin, dar planul nu e de gasit
La Rast au inceput sa vina materiale de constructie, ciment si fier pentru fundatia caselor, dar acestea nu pot fi impartite sinistratilor care s-au asezat cu corturile pe noile lor terenuri. Autoritatile locale nu au primit planurile caselor si nici listele cu materialele necesare pentru construirea acestora. "In mod normal, oricine incepe sa construiasca o casa are si un proiect, dar noi primim materiale si nu putem sa le distribuim pentru ca nu avem nici macar un tabel cu materiale necesare unei locuinte. In ritmul asta, nu stiu nici cand vom incepe constructia caselor de care oamenii au atata nevoie", a spus primarul Rastului, Iulian Silisteanu.
Locuinte modulare pentru sinistrati
In sedinta de luni a CNSU s-a hotarat distribuirea in aceasta saptamana a 250 de locuinte modulare catre sinistratii din comuna doljeana Rast. Ministrul Vasile Blaga a recomandat ca locuintele sa fie amplasate in zona in care va fi reconstruita localitatea Rast pentru a facilita realizarea lucrarilor de infrastructura care urmeaza sa fie demarate. Primele opt locuinte modulare vor ajunge in Rast miercuri.