Autoritatile au gasit o solutie pentru salubrizarea Craiovei si in 2012, incredintand aceasta activitate, prin negociere directa, tot SC Salubritate Craiova SRL
Pericolul ca municipiul Craiova sa ramana nematurat si cu gunoiul nestrans pare sa fi trecut. Autoritatile au gasit pana la urma o solutie de iesire din impasul in care se afla, din cauza ca firma de salubritate a consiliului local n-a reusit sa obtina decat o licenta provizorie, pe un an, ba chiar s-a vehiculat faptul ca se afla in incompatibilitate, pentru ca municipalitatea era asociat unic.

Nu e conflict de interese

Incompatibilitatea nu exista insa, dupa cum a anuntat ieri-dimineata, in cadrul unor declaratii de presa facute pe holul Prefecturii Dolj, viceprimarul PDL Marinica Dinca. Acesta a inmanat reprezentantilor mass-media un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), in care se mentioneaza ca SC Salubritate Craiova SRL are dreptul de a participa la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, "situatiile in care o societate comerciala ce are ca actionar sau asociat un consiliu local sau judetean sau este infiintata de o autoritate contractanta (...) nefiind de natura sa creeze un conflict de interese".
Intr-o atare situatie, reprezentantii Primariei Craiova au intocmit si inaintat primarului Antonie Solomon, cu cateva zile in urma, o "nota justificativa" in care se arata ca exista o "situatie de necesitate", intrucat la sfarsitul acestei luni expira dreptul Salubritatii de a aduna gunoiul si de a face curatenie in oras. In documentul mentionat se arata ca nu este timp pentru organizarea unei licitatii, intrucat "durata de organizare si desfasurare a procedurii de licitatie deschisa/concesionare este de 123 de zile".

Negociere cu un singur operator

"Avand in vedere situatia prezentata mai sus ca fiind una de necesitate, se impune de urgenta organizarea procedurii de atribuire pe o perioada de un an a contractului de delegare a gestiunii pentru unele activitati ale serviciului de salubrizare prin procedura de negociere directa, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, cu invitarea la negociere a SC Salubritate Craiova SRL", se mentioneaza in aceeasi nota justificativa, aprobata miercuri de primarul Antonie Solomon.
Documentul motiveaza in amanunt si de ce este invitat la negocierea directa un singur operator, adica acela unde consiliul local este actionar. Printre justificari sunt mentionate necesitatea presanta a curatarii zapezii in aceasta perioada si respectarea ritmicitatii colectarii gunoiului, dar, mai ales, faptul ca pe teritoriul Craiovei nu isi desfasoara activitatea alt operator de profil si ar fi nevoie de timp indelungat pentru ca altul sa preia aceasta activitate si sa-si pregateasca logistica necesara. In plus, "SC Salubritate Craiova SRL are in prezent atat dotarea materiala, cat si experienta necesara prestarii pe teritoriul municipiului Craiova a activitatilor care urmeaza sa fie delegate", se mentioneaza in documentul amintit.
Drept urmare, a ramas doar o formalitate ca acest contract sa fie incheiat.
"Din martie, o sa facem contract tot cu Salubritatea. Nu prin licitatie, ci prin negociere directa. Am gasit o fundamentare corecta si ii invitam pe cei de la Achizitii Publice (ANRMAP - n.r.) la o discutie, probabil ca miercurea viitoare va avea loc negocierea cu Salubritatea, urmand ca pana vineri sa semnam acel contract. Deci pentru anul acesta e rezolvat. Anul care va veni...", a anuntat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Contractul va fi valabil doar un an, adica exact atat cat are Salubritatea acea licenta provizorie. Potrivit angajatilor Primariei Craiova, aceasta licenta provizorie, de clasa a II-a, ii permite Salubritatii doar sa se prezinte la aceasta forma de atribuire a contractului de salubrizare a orasului. Dupa semnarea acestui contract, insa, SC Salubritate Craiova SRL are 60 de zile la dispozitie sa obtina o noua licenta.

"E dispozitie de sus ca trebuie rivatizata!"

Varianta incredintarii prin negociere directa nu poate decat sa-l bucure pe seful Salubritatii. "Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca a dat 'specialistilor' din Primaria Craiova mintea romanului cea de pe urma. Aceasta este solutia propusa de mine inca de acum trei saptamani, cand i-am facut pe toti incompetenti pentru ca venisera cu o idee aiuristica, de alipire a Salubritatii la o regie. A trebuit sa bat de doua ori drumul Bucurestiului pentru a obtine un raspuns favorabil de la ANRMAP ca sa ma ia in seama", a declarat Flavius Sirop, director general la SC Salubritate Craiova SRL.
Cat despre aceasta "idee aiuristica", primarul Solomon a dezvaluit ieri de ce reprezentantii Primariei Craiova au renuntat la includerea Salubritatii in RAADPFL: "Va mai fac o confesiune: acum trei zile, (angajatii primariei - n.r.) au fost din nou la presedintele ANRMAP si acesta le-a spus: Terminati cu struto-camila aia pe care vreti voi s-o faceti, trecand Salubritatea la Zone Verzi, ca se va privatiza. Deci, e dispozitie de sus ca trebuie privatizata! Mai sunt doar doua orase mari in tara care n-au externalizat acest serviciu: Iasiul si Craiova. Tot timpul am spus ca suntem oras sarac si nu trebuie sa ne batem joc de acest serviciu de salubritate, care trebuie tinut in subordinea consiliului local, nu externalizat. O sa ne coste, probabil, dublu sau triplu colectarea, transportul si depozitarea gunoiului. Asta e adevarul!"
Ioana Teodorescu, director comunicare ANRMAP, a negat ca cineva de la Primaria Craiova ar fi fost in ultima perioada la cabinetul sefului acestei institutii: "Nu comentez declaratiile primarului, dar nimeni de la Primaria Craiova nu a venit in aceasta saptamana sa stea de vorba cu presedintele ANRMAP".