NASA a decis prelungirea cu o zi a misiunii Discovery, pentru ca astronautii de pe naveta spatiala nu au reusit sa stranga total panourile vechii antene solare de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), ceea ce face necesara prelungirea cu o zi a misiunii, transmite AFP.
"Vom avea o a patra iesire orbitala, luni (azi - n.r.), pentru a termina de strans panourile antenei solare, dar cu succesul pe care l-am avut astazi (ieri - n.r.) sunt increzator ca vom reusi acest lucru", a declarat John Curry, director de zbor, in timpul unei conferinte de presa.
NASA prevazuse deja o iesire orbitala suplimentara daca astronautii Robert Curbeam si Sunita Williams nu reuseau sa rezolve aceasta problema. Cei doi astronauti au reusit sa efectueze cu succes toate sarcinile programate initial pentru cea de a treia iesire din cadrul misiunii Discovery, care s-a incheiat duminica la 2:56 GMT si care a durat 7 ore si 31 de minute.
Curbeam si Williams au terminat de realizat bransamentele electrice de pe Statia Spatiala pentru a putea reconfigura permanent sistemul electric si activa noul sistem de climatizare.
Reconfigurarea sistemului electric de pe ISS permite dublarea capacitatii electrice actuale datorita noii antene solare livrate si instalate pe statie in septembrie. Lucrarile efectuate in cadrul acestei misiuni vor permite instalarea altor doua antene solare.
Dupa marirea capacitatii electrice a Statiei, va fi posibila marirea numarului de persoane care se vor afla in misiuni de lunga durata pe ISS. In prezent, numarul acestora se reduce la trei. De asemenea, aceste lucrari vor permite instalarea pe statie de noi module, printre care laboratoarele european Columbus (prevazut pentru livrare la sfarsitul anului 2007) si japonez Kibo.
Din cauza lipsei de timp, Curbeam si Williams nu au resit sa stranga suficient panourile vechii antene solare de pe ISS pentru a putea deschide complet noua antena. Azi, vor avea la dispozitie sapte ore pentru a face acest lucu.
Naveta Discovery si echipajul sau, format dintr-o femeie si sase barbati, ar trebui sa aterizeze la centrul spatial Kennedy, in Florida, pe 22 decembrie, la ora 19:56 GMT, la capatul unei misiuni de 13 zile pe orbita.
In cazul in care conditiile meteorologice nu vor permite acest lucru, mai sunt pregatite pentru aterizare bazele militare Edwards din California si White Sand din New Mexico.