Principala modificare adusa de Executiv legii privind salarizarea unitara a angajatilor statului este ca in urmatorii ani vor fi disponibilizati mai putini bugetari. Dupa sase ore de discutii, Cabinetul Boc a aprobat, duminica, acest proiect de lege, dar si actul normativ privind restructurarea agentiilor guvernamentale. Totusi, modificarile aduse legii nu au calmat spiritele in randul sindicatelor.
Guvernul avea in plan concedierea a peste 330.000 de bugetari, in urmatorii sase ani. Asta pentru ca Fondul Monetar International a cerut reducerea drastica a cheltuielilor de personal, de la 9 la suta din produsul intern brut al tarii, la 5,9 procente. Dupa ultimele discutii, Guvernul a modificat proiectul de lege.
"Un amendament se refera la ponderea in PIB a cheltuielilor din sectorul bugetar, care se va reduce pana in 2015 la 7% si nu la 6% cum a fost in varianta initiala", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de duminica a Executivului.
Sindicatele din educatie se plang de salariul prea mic al profesorului de liceu, de grad I, aproape de pensionare si care va primi doar 4,25 salarii minime. Nici de soarta debutantilor nu sunt foarte multumiti: un educator va trebui sa traiasca din 1,2 salarii minime. Nici sanatatea nu prea a avut de castigat din grila unica. Si aici coeficientii de salarizare variaza intre 5,25 si 1,2.
Acelasi proiect de lege contine si articolul care stabileste infiintarea comisiei interministeriale, din care vor face parte si sindicalisti. Comisia va putea aduce modificari legii pana pe 30 iunie 2010. In plus, Guvernul a decis sa fie calculat drept vechime in munca si concediul pentru cresterea copilului. Din cele 1067 de amendamente depuse de parlamentari la aceasta& lege, Executivul a aprobat doar 73. Pe parcursul zilei de luni vor fi analizate si cele 1500 de amendamente aduse Legii Educatiei Nationale.