Agitatie mare ieri in comuna doljeana Seaca de Padure, unde peste o mie de oameni erau asteptati la urne pentru a desemna viitorul primar. Daca scrutinul de ieri a decurs fara incidente, nu la fel se poate spune despre campania care a precedat ziua alegerilor, candidatii pastrandu-si vechile metehne de a imbia electoratul cu zahar si ulei.
N-au mai vazut satenii din Seaca de Padure atatea masini straine adunate la un loc de ani buni. Nici atatia parlamentari si alesi de toate culorile nu prea le-a fost dat sa intalneasca, asa cum s-a intamplat ieri la alegerile organizate in comuna pentru ocuparea fotoliului de primar, ramas liber dupa moartea edilului Ionel Popescu. Dis-de-dimineata, zeci de sateni asteptau cuminti in fata sectiilor de votare sa-i cheme cineva in incaperile cu cabine si buletine de vot ca sa puna stampila pe unul dintre cei sapte candidati. Imbulzeala la vot a fost atat de mare incat pe la ora noua si jumatate, cand echipa GdS a ajuns in comuna, se inregistrasera deja o participare la vot de aproape 50%, o observatie din partea candidatului PRM, care a reclamat faptul ca unei batrane i s-a permis sa voteze cu cartea de alegator si ca mai multi cetateni au fost lasati sa intre in cabine cate doi, dar si un accident de masina in urma caruia o sateanca venita la vot a tras o sperietura zdravana. In plus, candidatul din partea PNL, Sandu Osiac, stransese deja 17 cereri de urna mobila pe care i le-a inmanat presedintelui sectiei de votare. Aglomeratie si mai mare era insa in fata celor trei sectii de votare amenajate in satele comunei, unde partidele politice care si-au aruncat candidati in lupta pentru primarie au detasat "efective" sporite. Zeci de consilieri locali si judeteni, presedinti de filiale si parlamentari au venit sa puna o vorba buna candidatilor in fata alegatorilor, dar si sa stea cu ochii pe fiecare dintre miscarile adversarilor.
Ia-ti glicemia, neamule!
Lupta pentru castigarea electoratului a inceput insa acum doua saptamani, cand in comuna au fost lansati primii doi candidati, Gicu Suiu, din partea PSD, fostul viceprimar al comunei Seaca de Padure, si Gheorghe Ochioiu, din partea PD. Desi campania electorala a debutat in "dulcele stil clasic", cu petreceri cu mici si bere la care atmosfera a fost intretinuta de artisti precum Maria Ciobanu, Petrica Matu Stoian, Iulia Dragomir sau Neta Soare, politicienii au inscris si la capitolul "brevet de campanie". Democratii au oferit in dreapta si in stanga celebrele bastoane, materiale promotionale folosite cu succes in campania din toamna pentru Primaria Barca, dar au inaugurat si operatiunea "Galosul", accesoriu tocmai bun pentru lucrarile de primavara. Intr-o comuna cu populatie imbatranita, liberalii au apelat la caravana medicala, in cadrul careia satenii au putut sa-si afle tensiunea si glicemia, insusi ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu venind sa le explice satenilor cum e cu reforma in domeniu. O idee cel putin nastrusnica au avut pesedistii doljeni care s-au gandit sa atraga electoratul apeland la sensibilitatea artistica a satenilor si oferindu-le carti scrise de senatorul Adrian Paunescu, insa din sondajul de opinie facut pe ulitele din Seaca am aflat ca darul nu s-a prea bucurat de succes. "O pui la piciorul patului, ca sta stramb. Pai, ce-o sa facem noi cu o carte, ca doar nu ne punem pe citit?!", a spus o sateanca din Veleni, sat apartinand de Seaca de Padure.
"Ne-au dat toti cate ceva"
Localnicii din Veleni spun insa ca pe perioada campaniei pretendentii la scaunul de primar au folosit si altfel de metode pentru a intra in gratiile celor 1.087 de alegatori inregistrati pe liste. Acestia au povestit cum candidatii de toate culorile politice au impartit plase intregi cu alimente, detergent, sapun, ba chiar si pungi de un kilogram de seminte. Rezumatul ni l-a facut o sateanca din Veleni, care a precizat ca si-ar dori alte alegeri locale la anul sau macar un al doilea tur de scrutin saptamana viitoare pentru ca acestea s-au dovedit extrem de profitabile. "Ne-au dat toti cate ceva. Din partea PD-ului am primit ulei, zahar, orez, ciorapi, dero, sapun si galosi. PSD ne-a dat de 8 Martie flori, o carte de Adrian Paunescu, ceas de masa si ciocolate. Ne-au promis ca ne dau si de-ala de mana, da‘ n-au mai venit. PRM a dat plase cu alimente, PNL a dat seminte si alune si PNTCD galeti. Nu mai stiu nici eu exact care cum ne-a dat, ca nu stateam sa-i intreb, le luam si gata. Barem sa fie asa in fiecare an, ca ne-am mai rasari si noi un pic!", a spus Rodica Cobarlau.
Peste 70% prezenta la vot
Pe la amiaza, barometrul pe ulitele satelor din Seaca de Padure indica o lupta stransa. Satenii stransi pe la portile vecinilor sa comenteze ultimele evolutii din sondaje au explicat reporterilor ca, indiferent cine o iesi primar, comuna Seaca de Padure trebuie scoasa din adormirea in care se afla acum. "Vrem sa ne faca asfalt, sa ajungem si noi la Seaca, sa ne faca locuri de munca, sa avem unde munci, ca e greu sa traiesti asa. Noi suntem oameni saraci. Si daca se fac alegeri si saptamana viitoare si mai vin pe la noi astia de la Craiova, vreau si eu o pereche de manusi ca trebuie sa strang urzicile si ma pisca asa", a spus o sateanca din Rachita de Sus, alta localitate din Seaca de Padure. Oamenii din Seaca aveau dreptate sa fie exigenti cu viitorul primar, dat fiind faptul ca disciplina si spiritul civic sunt puse la mare pret in randul satenilor. Ieri, pe la ora trei dupa-amiaza, participarea la vot era, conform datelor furnizate de cei trei presedinti de sectii de votare, de peste 70%, iar numarul cererilor pentru urna mobila ajunsese la 26.