Primaria a decis sa ceara stramutarea dosarului parcarilor Cronos, de la Tribunalul Deva, sa sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii de o presupusa implicare a unui judecator in trucarea expertizelor si chiar sa-si schimbe avocatul.
Municipalitatea Baniei se teme ca nu va avea sorti de izbanda in procesul de reziliere a contractului cu SC Cronos Impex, dupa ce expertizele tehnica si contabila dispuse de Tribunalul Deva au apreciat ca nu exista motive pentru anularea parteneriatului. Primarul Craiovei a declarat ca va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii legat de o pretinsa implicare a unui judecator de la Deva in derularea procesului, in favoarea SC Cronos Impex. De asemenea, Solomon va cere stramutarea cauzei si va cauta alt avocat care sa reprezinte primaria. "Nu mi-am imaginat ca este posibil sa pierdem cu toate atuurile in dosar, dar, dupa cum se vede, nici judecatorii si nici expertii numiti de ei nu tin cont de documentele primariei. Trebuie sa ne judecam in alta parte, fiindca ce se intampla acolo e furt pe fata", a mai spus primarul Antonie Solomon. Desi e convins ca reprezentantul in instanta al primariei a prezentat completului de judecata toate dovezile, Solomon este decis sa-l inlocuiasca pe avocatul Viorel Gaina: "M-am gandit la Mihail Neagoe (consilier municipal, fost decan al Baroului Dolj - n.r.) sa ne sustina. Nu imi convin mai multe la Gaina, nu pot sa spun ce, fiindca este legat de parti sensibile din proces".
Mihail Neagoe a confirmat pana la aceasta ora doar ca i s-a cerut sprijin in conflictul parcarilor de la Mercur (derulat in doua procese), si nu in calitate de avocat, ci de consilier municipal, dar spune ca nu ar refuza o implicare si in speta rezilierii, bineinteles cu conditia respectarii procedurilor de desemnare. "Nu cred ca este o noutate ca m-am opus anumitor formulari din contract inca de la inceput. Din pacate, noi, consiliul local, nu am reusit sa indulcim de-a lungul timpului efectele amare ale contractului pe care l-am votat atunci. Daca voi fi desemnat legal nu cred ca voi putea da inapoi, desi nu stiu unde mi-as gasi timp. Stiu ca municipalitatea vrea sa stramute procesul de la Deva, dar nu cunosc amanunte", a spus Mihail Neagoe.
Mentionam ca Primaria Craiova a solicitat in instanta rezilierea contractului incheiat in 2001 cu SC Cronos Impex SRL, administrata de Mohamed Al Orfahli, pentru exploatarea a 1.500 de locuri de parcare, invocand drept motiv principal nerespectarea clauzelor privind investitiile.
Parcometrele, ghimpi in coasta lui Orfahli
Situatia amplasarii parcometrelor, intens mediatizata la vremea aprobarii regulamentului de functionare a activitatii parcarilor cu plata, a fost complicata de declaratiile unor angajati ai primariei acuzati ulterior de actiuni in favoarea SC Cronos: Eugen Titoiu, fost sef al departamentului juridic din Primaria Craiova, pesedistul Ion Calin, fost viceprimar, negociatorul principal al contractului cu Cronos, Vasile Bulucea, fost primar etc. In realitate, in contractul de asociere este prevazut foarte limpede ca SC Cronos este obligata sa faca toate investitiile agreate de parti la 700 de parcari in termen de un an de la semnarea contractului, la urmatoarele 500 - in al doilea an, iar la ultimele 300 - in cel de-al treilea an. La capitolul investitii se regaseste si amplasarea parcometrelor. Toate cele 1.500 de locuri de parcare au fost preluate prin proces-verbal pe 16 august 2002, asadar trebuia amenajate si dotate cu parcometre pana la 16 august 2005. Primaria a facut o derogare in privinta termenului de amplasare a parcometrelor dupa scandalul din presa, invocand pretextul ca nu a elaborat si un regulament de functionare. Regulamentul a fost adoptat, dar neinsusit de Orfahli, la 01.10.2002. Si aici este stipulat clar ca taxarea se va face pe baza de parcometre, dar si ca, pana la montarea acestora, SC Cronos poate emite tichete. In concluzie, conform contractului, regulamentului si procesului-verbal de predare-preluare, SC Cronos avea obligatia sa monteze parcometrele cel mai tarziu pana la 1 octombrie 2003. Acest lucru nu s-a intamplat insa nici pana astazi. Administratorul SC Cronos, Mohamed Al Orfahli, acuza primaria ca n-a fost receptiva la solicitarile sale de a i se indica ce fel de echipamente agreeaza consiliul local municipal, insa este combatut cu documentele pe care chiar el le-a semnat: contract, proces-verbal de predare-primire, anexe la acest proces-verbal.