Anul trecut, a cheltuit in fiecare zi lucratoare 10.000 de euro, cu 92% mai mult decat presedintele Romaniei intr-o luna. Presedinti ai Camerelor de Comert Judetene spun ca printre extravagantele "reformatorului Sistemului Cameral" se numara automobilele exclusiviste (Rolls-Royce, Range Rover, Mercedes) si clubul la dispozitia sa.
In perioada 2008-2011, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, a cheltuit, prin "fondul la dispozitia presedintelui", aproape 5,4 milioane de euro, ceea ce inseamna, in medie, aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare zi lucratoare, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de Ion Branescu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Arges, CCIR, Camerelor de Comert si Industrie Judetene si Uniunii Camerelor Bilaterale. "Stim cu totii cum am fost atrasi in 2008 sa votam un buget la dispozitia Biroului de Conducere al Camerei Nationale (care avea atunci un scop bine definit), buget care a trecut apoi la dispozitia si in folosul presedintelui Camerei Nationale, respectiv un buget de aproximativ 135.000 de euro. In anul 2009, necesitatile d-lui Vlasov au crescut fabulos si fondul la dispozitia sa a ajuns la 1.500.000 de euro; anul 2010 i-a adus 900.000 de euro, iar anul 2011 i-a adus 2.850.000 de euro, adica un total, pana la sfarsitul anului 2011, de 5.385.000 de euro", se arata in scrisoare.
Potrivit acesteia, desi Camera Nationala a inregistrat anul trecut o pierdere de 5 milioane de lei, presedintele Vlasov a cerut pentru anul in curs un fond la dispozitia sa de 11 milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro), "cerere aprobata intr-un mod iresponsabil de catre Adunarea Generala".
Mai mult, potrivit sefului CCI Arges, "acolitii d-lui Vlasov au aprobat in Adunari Generale anterioare si exonerarea de raspundere pentru felul in care sunt folositi acesti bani, adica sa nu fie justificata folosirea lor nici in fata forurilor de conducere (Adunarea Generala, Colegiul de Conducere, Biroul de Conducere), nici cu documente contabile". "Mai mult decat atat, in anul 2011, Adunarea Generala a aprobat un fond de 6 milioane de lei, dar, neajungandu-i, dl Vlasov, prin diverse manevre interne, si-a dublat suma aprobata ajungand la 12 milioane de lei, o medie de aproximativ 227.000 euro/luna".

Vlasov recunoaste ca a cheltuit banii

Un grup de presedinti de Camere Judetene a sesizat aceste nereguli si s-a opus descarcarii de gestiune pentru anul 2011 si aprobarii bugetului pentru anul 2012, intrebandu-l "la ce a folosit aceste sume incredibile, cum si-a permis sa dubleze fondul la dispozitia sa pentru anul 2011 fara aprobarea prealabila a Adunarii Generale". Raspunsul a fost in bataie de joc: "I-am cheltuit", "nu imi aduc aminte cu ce, dar, daca vreti sa stiti mai mult, va pot spune intr-o discutie privata la o cafea". La intrebarea cum a putut sa ridice din casierie si din banca aceste sume colosale, raspunsul a fost "cu referate care faceau referire la aprobarea fondului de catre Adunarea Generala", se mai arata in scrisoarea presedintelui CCI Arges.
Un calcul simplu arata ca media pe zi lucratoare a banilor cheltuiti anul trecut (2,85 milioane de euro) este de 10.000 de euro, respectiv "33% din veniturile totale ale Camerei Nationale pentru anul 2011". "Pentru a va face o imagine a veniturilor altor presedinti, va fac o exemplificare. Presedintele nou ales al Frantei are un venit de aproximativ 14.000 euro/luna; cancelarul german, cel mai puternic lider european, Angela Merkel, are un venit lunar de 17.000 de euro (dupa ultima crestere cu 900 de euro); presedintele Romaniei are un venit lunar de 5.700 de lei - aproximativ 1.300 de euro (adica 7,7% din venitul pentru o zi al d-lui Vlasov). Asta da reforma a 'Sistemului Cameral de tip Vlasov', la care, pentru o mai buna intelegere, trebuie adaugate extravagantele si poftele nobile ale reformatorului: automobilele exclusiviste (Rolls-Royce, Range Rover, Mercedes), clubul la dispozitia sa… si asa mai departe", se arata in documentul remis CCIR, Camerelor de Comert Judetene si Uniunii Camerelor Bilaterale.
"E foarte interesant de urmarit situatia societatilor comerciale proprietate ale Camerei Nationale, care au ajuns in stare de semifaliment, sub patronajul direct al "reformatorului Sistemului Cameral", a completat Ion Branescu, presedintele CCI Arges.