AmosNews: O placa memoriala in cinstea lui Traian Vuia va fi inaugurata in Franta

Autoritatile franceze din orasul Montesson au inaugurat, sambata, o placa memoriala in cinstea lui Traian Vuia. Realizata de firma lugojeana Husanu, este amplasata pe soclul cu bustul lui Traian Vuia, din holul Primariei Montesson.
Ea este inscriptionata, in limba franceza, cu textul:"TRAIAN VUIA 1872 - 1950. Le 17 aout 1903 il a obtenu le premier brevet pour l’"Aeroplane-automobile". Septembre 2013" adica "Traian Vuia (1872-1950). La 17 august 1903 a obtinut primul brevet pentru aeroplanul - automobil. Septembrie 2013"
Aceasta va aminti de brevetul acordat pe 17 august 1903 omului de stiinta banatean pentru "aeroplanul-automobil".
La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Orasului Montesson paticipa o delegatie a Primariei Lugoj, formata din secretarul municipiului, Dan Ciucu, si consilierul municipal Rodica Cimponeriu, Marcel Nicolae, presedintele Asociatiei "Pasarea Maiastra" din Lugoj, cea care se ocupa de cinstirea memoriei inventatorului Traian Vuia, preotul Constantin Tarziu, de la Biserica Ortodoxa din Paris, col. Florin Marinescu, atasatul militar al Ambasadei Romaniei in Franta, precum si reprezentanti ai oraselor infratite cu Montesson: Thame (Marea Britanie) si Baesweiler (Germania).
Traian Vuia a reusit performanta de a ridica de la sol primul aparat de zbor mai greu decat aerul, cu mijloace de bord in exclusivitate proprii, la Montesson, in Franta, pe 18 martie 1906.