Blogul senatorului Ioan Mang: 24 ianuarie - Ziua unirii Moldovei cu Tara Romaneasca

Marcam astazi 153 de ani de la un moment important al istoriei statului roman: ziua unirii Tarii Romanesti cu Moldova. In conditii normale, astazi ar fi trebuit sa fie o sarbatoare. Mi-ar fi facut sa scriu despre semnificatiile acestui moment, despre curajul si viziunea liderilor politici de atunci, despre implinirea unui vis national sau despre reformele esentiale ale statului care au inceput atunci. Numai ca, din pacate, astazi traim vremuri in care nu prea mai ai motive sa sarbatoresti. Romanii o duc din ce in ce mai rau si au ajuns sa-si strige nemultumirea in strada. Consternati de lipsa de performanta guvernamentala, ei protesteaza in fiecare zi pe strada, iar puterea politica se face ca nu aude nimic.
In 1859, liderii politici au realizat o uniune politica a celor doua principate istorice, iar un rol esential in acest proces de unificare l-au avut Adunarile parlamentare de atunci de la Iasi si din Bucuresti. Dand dovada de solidaritate, intelepciune si viziune, parlamentarii din Moldova si Muntenia au votat pentru un singur domnitor. Ei l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza, cel care va deveni unul dintre intemeietorii statului roman modern. Ma intreb unde au disparut astazi solidaritatea, intelepciunea si viziunea liderilor care ne conduc?
Mesajul protestelor din Bucuresti si din celelalte orase ale Romaniei este unul cat se poate de direct: romanii nu mai au incredere in PDL, Emil Boc si Traian Basescu! Iar cand cetatenii nu mai incredere in guvernanti, inseamna ca acestia sunt ilegitimi. Ei nu mai sunt guvernanti democratici, ci uzurpatori ai puterii politice. Nu mai guverneaza pentru popor, ci impotriva acestuia!
Ziua de 24 ianuarie are si o a alta semnificatie, nu doar unirea principatelor romane. In 1862, in aceasta zi Parlamentul unic al Romaniei isi deschidea primele lucrari, Alexandru Ioan Cuza proclamand unirea definitiva a Principatelor! Asadar, unirea a fost pana la urma si o prima victorie a parlamentarismului romanesc!
Astazi, sub regimul domnilor Boc si Basescu, "asistam la o sfidare fara precedent a rolului Legislativului, ca factor de control si legiferare in Romania. (...) Practica generalizata a ordonantelor de urgenta reprezinta, poate, cea mai importanta modalitate de compromitere a functiei legislative a Parlamentului. (...) Sustragerea de la dezbaterea parlamentara a celor mai importante legi care afecteaza viata publica si viata cetatenilor, in general. (... ) Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonante sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internationale. Legile adevarate sunt, de fapt, dezbatute la Palatul Victoria si nu in Parlamentul Romaniei. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima actiunile si practicile abuzive ale Guvernului Romaniei".
Contrar poate asteptarilor dumneavoastra, citatul anterior nu este din vreun discurs al domnilor Victor Ponta sau Crin Antonescu. Fragmentul a fost luat dintr-un discurs al domnului Emil Boc! Se intampla in 2003, cand domnia sa in calitate de lider al Opozitiei si aparator al parlamentarismului din Romania acuza guvernul Nastase de toate relele din tara. De atunci, singura schimbare este ca domnul Boc nu mai este in Opozitie, ci a ajuns premier, pozitie din care comite aceleasi greseli pe care le reprosa adversarilor sai politici de acum opt ani.
Avem de a face cu ipocrizie sau cu incompetenta, va las pe dumneavoastra sa judecati! Eu am vrut doar sa semnalez un lucru extrem de grav pentru democratia romaneasca: degradarea continua si accentuata a parlamentarismului romanesc. Am ajuns in situatia anormala ca Executivul sa dicteze Legislativului ce sa faca, cum sa faca si cand sa faca. Avem cel mai mare numar de ordonante de urgenta emise intr-un an, iar Cabinetul Boc a facut ca angajarea raspunderii guvernului sa devina regula si nu exceptia. Mai mult decat atat, parlamentarii din arcul guvernamental nu sunt lasati sa-si exercite dreptul la vot la motiunile de cenzura. Sunt tinuti in bancile parlamentului, precum oile in tarc! Stau sa ma intreb, oare cum ne-ar judeca parlamentarii din 1859 care au votat alegerea lui Cuza? Oare ce ar spune ei despre aceste tehnici si atitudini antidemocratice?
Astazi in Romania, avem de a face cu o problema politica, iar solutia este tot una politica: alegerile anticipate si formarea unui nou guvern de profesionisti! PDL respinge ideea alegerilor anticipate, fluturand steagul stabilitatii politice. In realitate PDL se agata de putere cu orice pret. Despre asta este vorba, nicidecum despre instabilitatea tarii. Haos este acum sub