Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Metro Media Transilvania pe raza judetului Satu Mare, Uniunea PSD+ PUR conduce in topul preferintelor electoratului surclasind cu 3,7 procente UDMR si cu 11,5 % Alianta PNL-PD. Potrivit aceluiasi sondaj, prezentat ieri intr-o conferinta de presa de liderul PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, Adrian Nastase l-a devansat pe raza judetului Satu Mare cu aproape 23 de procente pe candidatul Aliantei, Traian Basescu.

UN PSD+PUR preferata de 33,3% din electorat

Sondajul comandat de PSD a fost realizat la sfirsitul saptaminii trecute dupa ce Alianta PNL-PD a lansat pe piata zvonul ca ar conduce in topul preferintelor electoratului din judet potrivit unui sondaj realizat la cererea UDMR, sondaj infirmat insa a doua zi de aceasta formatiune. In judet, potrivit sondajului realizat de Metro Media Trasilvania, Uniunea PSD+ PUR ar obtine 33,3% din voturi, urmata de UDMR cu 29,6%. La 8 procente distanta se situeaza Alianta PNL-PD cu 21,8% din voturi, urmata de PRM cu 7%, de PNG cu 2,9%. Totodata, 4,9% dintre subiecti au declarat ca ar vota un alt partid. In ceea ce privesc candidatii la presedintie, 39,7% dintre persoanele chestionate il prefera pe candidatul Uniunii PSD+ PUR, Adrian Nastase, 29,2% pe Marko Bela si doar 16,9% pe candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu. Corneliu Vadim Tudor este preferat de 8,3% dintre respondenti. Potrivit aceluiasi sondaj, Adrian Nastase este favoritul satmarenilor si in turul II, fiind cotat cu 63,5% din preferintele electoratului in timp ce Traian Basescu ar obtine doar 36,5 % din voturi.

Sondaj IRSOP:

Nastase a luat-o in fata lui Basescu cu 12%

Liderul PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, a prezentat ieri si rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivel national de IRSOP pentru GCS, o companie internationala de consultanta politica, acesta fiind ultimul sondaj de opinie realizat inaintea primului tur al alegerilor din 28 noiembrie. Potrivit sursei citate, Adrian Nastase conduce cu 42% din intentiile de vot, fiind urmat de Traian Basescu cu 30 de procente si de Corneliu Vadim Tudor cu 13%. In cursa parlamentara, UN PSD+ PUR conduce in fata Aliantei D.A. cu 39% la 33%, urmate de PRM cu un procent de 14%. Atunci cind celor intervievati li se reaminteste ca Nastase si Geoana sint cap de lista de candidati pe listele PSD+ PUR si ca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu pe cele ale Aliantei PNL-PD, sprijinul pentru UN PSD+ PUR in cursa parlamentara creste la 46% fata de 33% PNL-PD, PRM obtinind in aceste conditii doar 10% din preferintele electoratului. Sondajul a fost efectuat in perioada 13-20 noiembrie pe un esantion aleatoriu, reprezentativ la nivel national, de 1539 persoane peste 18 ani. Marja de eroare este de +/- 2,5%.

Argumente, nu acuzatii nefondate

Pe de alta parte, liderul PSD Satu Mare a tinut sa raspunda acuzatiilor lansate ieri in cadrul unei conferinte de presa de reprezentantii Aliantei PNL-PD. Acesta a precizat ca atit premierul Adrian Nastase cit si ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care au fost in ultima perioada in judetul Satu Mare au stat de vorba cu cetatenii si au oferit apoi sprijin concret: 60 de miliarde de lei pentru realizarea soselei de centura a Satmarului si 21 de miliarde pentru ajutoare sociale.” Ei au venit sa ajute oamenii, au venit sa faca treaba, nu sa lanseze acuzatii. D-nul Pascu este de trei saptamini in judet si ii asculta pe cetateni dupa ce a fost patru ani alaturi de ei. Daca venim cu acuzatii de la Bucuresti nu putem umple plasa unei familii”, a declarat Ciocan precizind ca saptamina trecuta Guvernul a aprobat 1,8 milioane de euro pentru realizarea proiectului "Luna ses”, iar primarul Iuliu Ilyes urmeaza sa se deplaseze in aceste zile la Bucuresti pentru semnarea contractului pentru realizarea pasajului peste calea ferata. "Acestea sint argumentele cu care venim in fata cetatenilor. Nu poti hrani populatia cu acuzatii” a specificat Ciocan. Ciocan a mai declarat ca concernul german Phoenix a informat conducerea judetului, printr-o scrisoare trimisa saptamina trecuta, ca a decis sa mareasca capacitatea fabricii de la Carei, ceea ce va duce automat la crearea de noi locuri de munca.

Daca UDMR nu va intra in Parlament, UN PSD+ PUR spera la 3 mandate de deputat si 2 de senator

Gheorghe Ciocan a mai declarat ca si-au propus sa cistige doua mandate de deputat si unul de senator, iar in eventualitatea in care UDMR nu va trece pragul de 5% spera sa cistige 3 mandate de deputat si doua de senator. Singura femeie candidat pe loc eligibil la Camera Deputatilor din judet, Mihaela Rusu, i-a rugat, in final, pe satmareni sa participe la vot pentru ca democratia asa functioneaza. Ciocan si-a exprimat speranta ca satmarenii vor iesi in numar cit mai mare la vot si ca "vom lucra impreuna si in urmatorii patru ani”. El a aratat ca de votul satmarenilor depinde daca municipiul Satu Mare va fi pe viitor capitala de regiune sau daca va pierde 60.000 de locuri de munca. In alta ordine de idei, Ciocan a aratat ca atit el cit si colegii sai au facut demersuri si au luptat in ultimii ani pentru ca municipiul Satu Mare sa fie capitala viitoarei regiuni de nord-vest.