Seful SRI Brasov, Maricel Gavrila, a fost demis din cauza disfunctionalitatilor manageriale din activitate. Demiterea sa vine la o zi dupa ce SRI a dat publicitatii un raport cu privire la posibilele cauze ale gripei aviare. In textul initial al raportului SRI trimis presei se vorbeste de un import suspect de pui de curca. Serviciul a rectificat ulterior informatia, spunand ca era vorba de fapt despre pui de gaina. Societatile romane si maghiare asupra carora arunca suspiciuni raportul SRI au negat informatiile facute publice.
Presedintele Traian Basescu s-a intors la Spitalul Elias dupa ce a participat la sedinta de Guvern de la Palatul Victoria. Cu aceasta ocazie, a lansat o serie de critici aspre la adresa autoritatilor responsabile de gestionarea crizei aviare. Interventia autoritatilor lasa impresia de "brambureala", apreciaza Basescu. Comportamentul Ministerului Sanatatii in gestionarea crizei gripei aviare a lasat si el de dorit, a mentionat seful statului, considerand ca este inadmisibil ca medicii veterinari sa instituie carantina umana. Ministerul Sanatatii este cel care ar trebui sa ia o asemenea decizie. Basescu a remarcat faptul ca au fost inventati noi termeni, cum ar fi "carantina relaxata", ceea ce, dupa parerea sa, este penibil. El a ironizat autoritatile, precizand ca se asteapta si la termeni de genul "carantina moale", "carantina tare". Traian Basescu i-a avertizat pe membrii guvernului ca inventarea de astfel de termeni nu face altceva decat sa-i faca penibili in fata romanilor, dar si a Uniunii Europene.

"Basescu exagereaza cu prerogativele"

"Domnul presedinte Traian Basescu exagereaza cu prerogativele constitutionale", a declarat vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu. Deputatul liberal critica prezenta si implicarea sefului statului in sedinta de Guvern de astazi, pe care o considera in afara atributiilor prezidentiale. Dan Radu Rusanu critica in special faptul ca Traian Basescu da sarcini si cere explicatii ministrilor si primului ministru, de parca ar fi seful Executivului. Iata de ce deputatul PNL ii recomanda presedintelui sa se implice mai degraba in gestionarea crizelor din SPP si SRI.

Tariceanu contraataca

Stire de ultima ora: ieri seara, Comandamentul de Combatere a Gripei Aviare a trecut din curtea Ministerului Agriculturii in cea a Guvernului. Anuntul a fost facut de premierul Tariceanu la prezentarea masurilor care vor fi luate pentru prevenirea si combaterea raspandirii virusului gripei aviare. Astfel, Tariceanu a declarat: "E nevoie de mobilizare si responsabilitate la nivel central si local. Principalul obiectiv este realizarea unei actiuni ferme, unitare si solidare". Premierul a precizat ca nu se cunosc motivele acestei reizbucniri a focarelor de gripa si ca prin aceasta mutare va responsabiliza pe cei insarcinati sa se ocupe de gestionarea crizei.