Senatorul ADRIAN TUTUIANU a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Despre Opozitie, pe intelesul Puterii"

Asist cu mare interes in ultima perioada la un fenomen ciudat: pervertirea fara precedent de catre actuala Putere a termenilor, conceptelor si principiilor cu care lucram in spatiul politic, in mesajul public. Am crezut initial ca sunt doar dovezi de ignoranta din partea anumitor personaje aterizate fortat in Parlament sau Guvern, dar insistenta cu care aceste greseli sunt "scapate", devine, in egala masura, alarmanta si insuportabila.
Va vorbeam in urma cu doua saptamani de coruperea totala a sensului cuvantului "bolsevic" de catre magicienii cuvantului din PD-L. Dovada ca au inteles ignoranta in care se scalda, la cateva zile distanta seful Consiliului Judetean si al PD-L Dambovita, Florin Popescu, m-a facut bolsevic pe mine, colegii din PSD si din PNL pentru ca nu am fost de acord sa imprumute judetul cu peste 264 de miliarde lei vechi pe 20 de ani, bani cu destinatie precisa: alimentarea catorva firme de clientela.
In fine, am trecut peste episod, domnul Popescu e, oricum, iremediabil.
Nu doar "bolsevicii" au fost corupti de limbarita PD-L. Insusi conceptul de Opozitie a ajuns sa fie intr-atat de batjocorit, atat ca sens, cat si ca realitate practica, incat nimeni nu si-ar da seama astazi, ascultandu-i pe liderii Partidului Democrat, ca Romania este un stat democratic.
Si mergem mai intai la dictionar ca sa vedem ce inseamna opozitie. Si citim: "raportul dintre doua lucruri sau doua situatii opuse, contradictorii". Sau: "Impotrivire, opunere, rezistenta". Sau: "grup de persoane care se opun majoritatii". Sau, cu referire directa la domeniul politic: "totalitatea persoanelor care fac parte dintr-un grup politic potrivnic partidului aflat la putere; politica pe care o duce acest grup fața de partidul la putere".
Din pacate, toate definitiile nu mai au nici o valoare pentru liderii puterii. Opozitia nu mai este, in Romania pedelizata, o componenta esentiala a statului democratic, un element vital al democratiei parlamentare. Filosofia politica a PD-L nu mai pricepe din Opozitie o contragreutate a Puterii, cea care are rolul de a exprima in mod oficializat si intr-un cadru institutional si organizat critica de ansamblu a deciziilor guvernamentale. Nu. Pentru PDL, Opozitie politica a devenit ceva optional. A face opozitie, inseamna pentru ei, a da din cap afirmativ la gesturile Puterii.
Cateva exemple edificatoare:
Urmasul Fratilor Grimm in PD-L, domnul Lazaroiu, isi exprima acum ceva vreme nedumerirea fata de pozitia critica a PSD si PNL cu privire la bazaconiile aruncate pe piata despre la primarii care acorda legal sau nelegal ajutoare sociale. Pentru domnul Lazaroiu era de neacceptat ca Opozitia sa critice prostiile pe care el le debita.
"Broscoiul" de Bistrita, Ioan Oltean, ne-a luminat, la randu-i, cu gandirea sa avansata. Pentru ca nu e de acord cu comasarea alegerilor, Opozitia e iresponsabila. Altfel spus, pentru ca a inteles sa-si exercite menirea fireasca de a se opune abuzurilor exercitate de Putere, Opozitia greseste. Pricepeti?
Recent, l-am auzit pe bravul nostru coleg Igas acuzand Opozitia, fara sa clipeasca de rusine, ca e vinovata pentru esecul numit Schengen. Cum ar veni, pentru ca majoritatea parlamentara, in care partidul domnului Igas taie si spanzura, a fost atat de incompetenta incat a ratat aderarea la Schengen, Opozitia minoritara e vinovata. Intelegeti sclipirea acestor minti?
Nu vreau sa-l omit pe impostorul politic numarul 1 in acest domeniu: premierul Emil Boc. Domnul Boc, profesor de drept anti-constitutional, dovedeste cu fiecare ocazie cu care deschide gura, o incultura politica inacceptabila pentru pozitia domniei-sale. In viziunea primului ministru, Opozitia nu-si indeplineste rolul atunci cand se opune anumitor proiecte promovate de majoritatea de la Putere. Nu. Rolul Opozitiei, in gandirea domnului Boc, este acela de a aplauda actiunile Puterii. Procedand altfel, Opozitia devine "iresponsabila".
Intelegeti cine ne conduce astazi? Intelegeti care sunt mecanismele in jurul carora guverneaza astazi Partidul Democrat Liberal? Le mai putem explica acestor personaje triste ca intr-un stat de drept, democratic, Opozitia are nevoie de un climat care sa aprobe disputa politica si care sa nu vada in acest lucru un fapt negativ, de o atmosfera politica in care Puterea sa nu considere orice critica drept afront adus autoritatii? Le mai putem vorbi despre "datoria de Opozitie" sau despre lectia numarului 1 a unei democratii consolidate, anume aceea ca democratia e cu atat mai solida cu cat Opozitia e mai puternica? Le mai putem vorbi acestor oameni despre abuzul de putere? In fond si la urma urmei, le mai putem vorbi de ceva unor politicieni care au inteles ca menirea Puterii este sa dinamiteze orice punti de dialog, sa incalce orice reguli si cutume, sa jigneasca si sa umileasca in virtutea simplului fapt ca sunt "la Putere"? Vi se mai pare ca acestea sunt coordonate ale unui stat de drept?