In presa scrisa si cea online circula un text sub diferite forme si titulaturi - cel mai adesea "Reteaua lui Cozmanca", si care in esenta se refera la acelasi subiect: activitatea lui Octav Cozmanca de a pune pe picioare o echipa de sprijin pentru doctorul Sorin Oprescu, posibil candidat la alegerile prezidentiale. Reproducem spre informare, in continuare, textul aminit.
Fostii activisti PSD: Solcanu, Taracila, Saniuta, Pupeza, Teodorescu, Cazan si seful lor de celula - Octav Cozmanca -, "pensionati" politic in "regimul reformator Geoana", asteapta startul pentru campania prezidentiala a primarului Capitalei. Primarul Capitalei Sorin Oprescu isi va anunta miercuri candidatura pentru Presedintia Romaniei, sustin surse din stafful de campanie condus de Octav Cozmanca. Altii spun ca vineri, odata cu Congresul P.S.D.
"Ma simt pregatit sa intru in lupta", a confirmat, sambata, Oprescu pregatirile pentru lansare. In acest timp, Cozmanca a pus pe picioare un Comitet de sustinere si a organizat o retea de activisti care sa se ocupe de campania in judete.
"Reteaua Cozmanca" este formata din fostii tovarasi de lupta politica, vechi lideri PSD, marginalizati in "regimul Geoana".
Primii care au raspuns chemarii sunt cativa colaboratori apropiati impreuna cu care a pus bazele a doua partide pentru Ion Iliescu. Este vorba despre Ion Solcanu si Doru Ioan Taracila, fosti senatori PSD si lideri ai organizatiilor Iasi, respectiv Calarasi, din 1990 pana 2008. Solcanu si-a declarat public sprijinul pentru Oprescu. Functia de prefect al judetului Calarasi il impiedica pe Taracila insa sa-l sustina public. El i-a facilitat lui Oprescu prima vizita electorala. Sambata, la Calarasi, edilul Capitalei a primit cheia orasului chiar de la primarul municipiului, membru PSD si subaltern al lui Taracila. Cozmanca - Solcanu - Taracila era pe vremuri "trioul formidabil" care nu numai ca scria "biblia partidului", Statutul PSD, dar si veghea la respectarea lui. Ei si-au pierdut influenta imediat ce Ion Iliescu a fost indeparat din conducerea PSD.
Un alt tovaras este septuagenarul Leondard Cazan, ministru al prognozei in guvernul Nastase. Inainte de 1989, a fost subalternul lui Nicolae Vacaroiu la Consiliul de Stat al Planificarii. Cazan este un apropiat vechi de-al lui Cozmanca, prietenia lor consolidandu-se inca de pe vremea cand se intalneau pe holurile sau prin birourile CC al PCR.
Din Comitetul de sustinere mai fac parte fosti lideri judeteni ai PSD si prefecti ai guvernului Nastase. Si asta pentru ca, atunci cand era ministru al administratiei, Cozmanca mai era cunoscut si drept "tatal" prefectilor pentru ca de el depindeu marirea si decaderea lor. Nicolae Badalau, fost prefect si presedinte al PSD Giurgiu, se va ocupa de campanie in judet. Reprezentantul lui Oprescu in Bistrita - Nasaud este Viorel Pupeza, si el fost prefect si sef de organizatie marginalizat in "regimul Geoana".
"Reteaua Cozmanca" cuprinde si sustinatori care au inca statutul de membri PSD. Unul este deputatul Marian Saniuta, de curand indepartat din pozitia de sef al organizatiei Prahova. Cu toate ca participa regulat la intalnirile comitetului de sprijin, Saniuta neaga vehement ca ar colabora cu Oprescu.
Strategul si consultantul politic al lui Sorin Oprescu este sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS si fost deputat PSD. "Alin este acolo, scrie programul pentru Sorin", spune un membru al staffului. Teodorescu neaga insa ca ar avea vreo legatura cu prezidentiabilul independent. In jurul lui Oprescu roiesc insa si alti consultanti. Dan Andronic, fost consultant politic al lui Adrian Nastase si Calin Popescu-Tariceanu, este unul dintre cei care si-au oferit serviciile. Cozmanca l-a refuzat insa.