Politologul Aleksei Makarkin, vicepresedintele centrului de tehnici politice de la Moscova, prevede ca in 2011, in viata Rusiei, accentul va cadea pe politica interna.
Este anul alegerilor legislative din decembrie, urmate de campania pentru prezidentialele din 2012. Este si anul unei controverse pe tema a ceea ce trebuie Rusiei: modernizare economica sau reformarea sistemului politic.
Makarkin sesizeaza doua curente de opinie, unul care sustine ca reformele economice radicale trebuie sa lase neatinsa sfera politicii, altul (reprezentat in primul rand de presedintele Dmitri Medvedev) pentru aplicarea simultana a reformelor economice si politice.
Si politologul citat de postul Vocea Rusiei spune ca populatia Rusiei are nevoie de institutii politice adaptate societatii contemporane. Din acest punct de vedere, este foarte important care va fi candidatul ales in 2011 pentru alegerile prezidentiale.
"Evident, oricine va fi candidatul puterii, continuitatea politicii va fi garantata, doar accentele s-ar putea schimba
Politologul face si un pronostic asupra fortelor politice in Rusia anului 2011: aceleasi patru partide care au astazi reprezentanti in Duma de Stat - Rusia Unita, Rusia Justa, Partidul Comunist si Liberal-democrat - au sanse de a patrunde in Duma si dupa alegerile din decembrie 2011. Dupa sondajele recente, o parte tot mai mare a societatii civile este convinsa de necesitatea unei opozitii puternice in Legislativ, ceea ce promite "un an politic interesant", spune Aleksei Makarkin. Dupa alegerile din 2007, partidul Rusia Unita, al primului-ministru Vladimir Putin, detine controlul cvasiabsolut al Legislativului.
Sursa: inforusia.ro