Impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, iar mentinerea cotei unice de impozitare de 16% ramane un obiectiv fundamental al Guvernului, a anuntat ieri premierul Emil Boc. "Am apreciat si am spus demult ca acest impozit minim si-a produs efectul pe care l-am dorit si in aceasta toamna va fi eliminat", a specificat Boc. El a precizat totodata ca autoritatile vor mentine cota unica de 16%, considerand ca impozitarea progresiva nu poate aduce venituri suplimentare la buget fata de nivelul actual. "Am avut cota progresiva in Romania si ponderea veniturilor in PIB tot 30-31% a fost, fara un surplus. In 2005, cu introducerea cotei unice, a crescut ponderea veniturilor pe aceasta componenta, deci nu avem motive sa spunem ca ar trebui eliminata cota, fiind si un semn de stabilitate si coerenta a activitatii economice", a completat premierul.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu a apreciat ca Romania are nevoie de o noua filosofie fiscala, clara si coerenta, iar relansarea economica este unica sansa a tarii. El a adaugat ca impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie.

Bir introdus in 2009

Impozitul minim, introdus in primavara anului trecut, este cuprins intre 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 milioane de lei.






Firmele care inregistreaza profit platesc impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. La inceputul acestui an, Guvernul a intentionat sa inlocuiasca impozitul minim cu un impozit forfetar, insa masura a fost amanata. Surse oficiale au declarat recent ca la discutiile din iunie cu reprezentantii FMI pentru mentinerea deficitului in limita convenita a existat o varianta in care TVA urma sa urce de la 19 la 25%, concomitent cu eliminarea impozitului minim. Ulterior, Guvernul a decis sa creasca TVA de la 19 la 24% si sa mentina impozitul minim.