Cand nu vrei sa-ti recunosti si sa-ti asumi greselile sau neputinta dai vina pe altul. Este aproape o lege a firii, perfect aplicabila in politica. Ion Iliescu a facut ieri o greseala impardonabila pentru un politician cu experienta lui si, utilizand o veche si indragita tactica sovietica, a infierat principalul dusman al social-democratilor: presa. "Presa e parsiva, alimenteaza conflictele", a declarat Iliescu, dand de inteles ca toate problemele cu care se confrunta acum partidul sau ar fi cauzate de mass-media si nicidecum membrilor PSD. Gafa colosala a lui Iliescu, in conditiile in care PSD-ul avea nevoie mai mult decat oricand de o presa binevoitoare pentru a se putea redresa, poate adanci si mai mult criza fostului partid stat.
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca Ion Iliescu nu a iubit niciodata presa libera, simbolul fundamental al unei democratii. Reticent si artagos sau doar plictisit si evaziv, Iliescu a privit mereu presa cu o condescendenta iritata. Asa a fost si ieri, dupa terminarea unei sedinte cu toti parlamentarii PSD. Imediat dupa ce Mircea Geoana a incercat sa lanseze un mesaj de liniste, care sa potoleasca spiritele social-democrate, afirmand ca "tonul belicos din partid s-a atenuat", a venit Iliescu si a demolat totul cu o bata stalinista. Inconstienta de a pasa responsabilitatea distrugerii unui partid de pe umerii celor care s-au spetit furand patru ani de zile in condeiul unui ziarist il poate costa scump pe Iliescu. Mult clamata restructurare a PSD-ului, curatirea lui, trecerea celor patati in esaloanele inferioare sau chiar afara din partid, nu mai poate avea nici o credibilitate in ochii electoratului de stanga, din moment ce idolul sau, Iliescu, nu vede vinovatii acolo unde sunt, adica la conducerea partidului, ci in afara lui, pe tarabele de ziare. Coincidenta sau nu, mesajul lui Geoana a fost oarecum in completare: "Prea mult ne-am uitat in interior si am uitat ca adversarul este afara". Cu o astfel de atitudine, s-au facut deja funeraliile PSD-ului. Iar acest lucru reiese din tot ce se intampla acum cu oamenii sai. Antonie Iorgovan a fost exclus de organizatia PSD Caras Severin, dar senatorul nu-si face probleme, sustinand ca pe el nu-l poate da afara decat organizatia comunei Sichevita, in care s-a inscris el. Iata cum soarta unui senator, "parintele Constitutiei", pe deasupra si a imaginii celui mai mare partid din istorie dupa PCR, se afla acum in mainile unui taran. Un satean din Sichevita va trebui ca, intre mulsul vacii si juganirea taurului, sa se decida daca ii va retrage sprijinul politic senatorului Iorgovan.

Ion Iliescu: "Nastase e baiat destept, are forta sa se redreseze"

Pe de alta parte, cum-necum, Iliescu si Geoana au reusit sa stopeze hemoragia parlamentarilor PSD, astfel incat, ieri numai doi deputati, Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, si-au dat demisia din partid. Bejinariu, unul dintre apropiatii lui Nastase, a lasat in urma o scrisoare publica vitriolanta la adresa lui Geoana, caruia ii "multumeste", in repetate randuri, pentru ca a reusit sa transforme PSD-ul intr-o marioneta a puterii. Dumitrescu, celalalt demisionar, a spus ca sirul plecarilor va continua, dar nu a vrut sa dea nume. Deocamdata, Nastase a anuntat ca nu mai are de gand sa paraseasca partidul, oprind astfel mai multi acoliti sa-si anunte demisiile. Gestul sau a venit probabil si in urma reactiilor extrem de nefavorabile la zvonul lansat - tot de el, bineinteles - cu privire la inregimentarea sa in Partidul Conservator. Ciudat este ca de cateva zile, Nastase nu a mai iesit cu nici o declaratie, toate noutatile sau deciziile sale fiind aflate prin interpusi. Se stie doar ca va pune bazele unui grup de presiune in PSD, care elaboreaza deja o noua platforma politica, ce urmeaza a fi prezentata la un Congres Extraordinar. Cu aceasta ocazie, Nastase vrea sa inlocuiasca sefia partidului, dar este extrem de greu de crezut ca cineva din PSD ii va mai da gir fostului premier. Cu toate acestea, Nastase nu va ramane fara fotoliu de lider (in mod cert, obsesia vietii sale) si asta pentru ca "e baiat destept, are forta sa se redreseze", dupa cum l-a caracterizat Iliescu. Daca o va face in PSD sau in alt partid, asta ramane de vazut la din ce in ce mai apropiatul Congres Extraordinar.