Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a declarat intr-o emisiune televizata ca este de acord cu actiunea premierului Calin Popescu-Tariceanu de a renunta la sintagma "Securitatea ca politie politica". Iliescu este de parere ca toti cei care au facilitat actiunea pe care a desfasurat-o Securitatea au facut politie politica.
Senatorul PSD considera ca cei care au fost informatori, au semnat un angajament si au dat note informative Securitatii, chiar daca potrivit ordonantei de urgenta acestea nu au adus atingere libertatii unui om, au facut politie politica. "Nu poti sa judeci in acelasi fel oamenii care in perioada anilor '50 s-au aflat in regim de detentie, cu presiuni de tot felul, si morale, si fizice, cu santaje s.a.m.d. si cel care in conditii de libertate si cand - si pe buna dreptate, s-a spus de catre foarte multa lume - nu te forta nimeni, domnule. Daca nu voiai sa colaborezi, nu colaborai. Deci cand ai acceptat asa ceva ti-ai asumat aceasta misiune", a afirmat Iliescu.
"Calitatea de informator al Securitatii pe de o parte ca procedura, ca metodologie, este o metodologie folosita de toate Serviciile de informatii, dar in conditiile concrete ale tarii noastre si ale regimurilor totalitare in general, activitatea aceasta de informatie si de informator este conectata la ce inseamna functiunea si misiunea acestor servicii ale Securitatii, in cazul nostru fata de cetatenii tarii si raporturile cu cetatenii, raporturile cu institutiile statului", a mai spus fostul presedinte al Romaniei. "Deci a fost practic tot ce a facut Securitatea un fel de politie politica, intr-un fel sau altul", a tras concluzia senatorul PSD.

Excluderea turnatorilor din PSD, "o neghiobie"

In ceea ce priveste situatia Monei Musca, fostul presedinte a recunoscut ca a fost in stransa legatura cu sotul acesteia, care era "mana dreapta a Elenei Ceausescu". Decizia PSD-ului de a da afara din partid membri care au colaborat cu Securitatea, ii pare lui Ion Iliescu "o neghiobie". Despre metoda adoptata de CNSAS in abordarea informatiei din dosare, fostul presedinte a firmat ca verdictele ar trebui date de opinia publica. "Judecatorul trebuie sa fie cetateanul", a mai adaugat acesta. Iliescu este convins ca la Revolutie au disparut dosare. Potrivit acestuia, imediat dupa Revolutie, Mihai Bacanu i-a marturisit ca se afla in posesia a doua camioane cu dosare ale Securitatii.