Liderul PSD, Mircea Geoana, a vorbit ieri despre consecintele pe care social-democratii le-ar suporta in cazul in care nu vor vota motiunea de cenzura pe care acesta au anuntat-o. Organizatiile PSD vor decide daca ii vor exclude pe cei care nu vor vota motiunea, a spus marti Geoana. El s-a referit si la o intentie in acest sens anuntata deja de presedintele PSD sector 1, Dan Tudorache. Tudorache a declarat ca doreste sa prezinte Comitetului Executiv National un mandat din partea propriei organizatii privind sanctionarea parlamentarilor care nu voteaza sau nu semneaza motiunea. "Se incadreaza in democratia interna de partid", a apreciat Geoana pozitia presedintelui de la sectorul 1.
Din Organizatia PSD Sector 1 fac parte si Adrian Nastase si Ion Iliescu, cei doi aratandu-se in ultima perioada sceptici in privinta sanselor motiunii de cenzura. Ion Iliescu, cel care a expimat public o serie de critici la adresa motiunii, a afirmat ca demersul lui Tudorache este "cam nestatutar, nedemocratic si neconstitutional" si ca o astfel de metoda "politieneasca" nu poate face bine partidului. "Un parlamentar ales are demnitatea si constiinta lui. Relatia lui politica cu partidul este una, dar decizia lui ca parlamentar ii revine", a spus Iliescu in replica la eventualitatea excuderii sale in cazul in care nu ar vota motiunea.
Legat de aceeasi presiune a sanctiunilor si excluderilor, social-democratul Victor Ponta a afirmat ca va vota motiunea pentru a respecta pozitia exprimata deja de presedintele Organizatiei Gorj. "Prin presedintele organizatiei din care vin, care a fost la sedinta Comitetului Executiv si a votat pentru motiune, am inteles ca mandatul meu este sa votez aceasta motiune. E foarte simplu. Eu intotdeauna am facut asa cum a dorit organizatia", ne-a declarat Ponta.