Presedintele Ion Iliescu considera ca nu este obligatoriu ca Mircea Geoana sa fie prim-ministru, asa cum il nominalizase UN PSD+PUR. El crede ca Geoana ar fi mai util ca ministru de Externe, pentru incheierea negocierilor de aderare.
Implicarea presedintelui Ion Iliescu in formarea noului guvern pare sa se produca mult mai repede decat ar fi fost de asteptat, dupa declaratia sa de acum patru zile, conform careia “in mod obligatoriu“ va face acest lucru.
Ieri, Iliescu a lasat sa se inteleaga ca Mircea Geoana ar putea pierde fotoliul de prim-ministru. “Asta era la vremea respectiva o idee care s-a nascut. Ca nu se procedeaza asa, adica noi nu alegem premierii in timpul campaniilor electorale. A fost numai un semnal de imagine cu ce mergem inainte, dar, altminteri, este si un element rational. Adica, misiunea esentiala a viitorului Guvern este finalizarea acestei actiuni cu Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, ministrul de Externe este cel mai bine plasat pentru continuitate in linie guvernamentala, dar nu e obligatoriu“, a declarat Iliescu.

Noul Parlament isi incepe activitatea luni

Aceasta declaratie a fost facuta de presedintele Iliescu dupa ce a primit, la Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti, certificatul de senator. Alaturi de el s-au aflat si alti parlamentari bucuresteni ai PSD alesi la alegerile din 28 noiembrie. Printre cei care au primit aceste documente de la presedintele BEM, Olimpia Raducu, s-au aflat Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Ecaterina Andronescu, Aura Vasile, Rodica Nassar, Zamfir Dumitrescu si Adrian Severin. In declaratia de presa pe care a facut-o, Iliescu a anuntat ca a convocat, pentru luni, noul Parlament rezultat in urma alegerilor din 28 noiembrie. “Am semnat decretul de convocare a celor doua Camere pentru lunea viitoare, dupa turul al doilea. Urmeaza ca luni, 20 decembrie, sa se depuna juramantul de catre deputati si senatori. Aceasta prima parte de constituire se incheie, urmand alegerea Birourilor Permanente, a presedintilor, vicepresedintilor, secretarilor, comisiilor de lucru“, a precizat Iliescu.

Si presedinte, si senator

Iliescu a lasat sa se inteleaga ca la Cotroceni e mare vanzoleala acum, cu putin inainte de incheierea mandatului. El a spus ca, in calitate de presedinte al Romaniei, are in aceasta perioada un program incarcat, care vizeaza finalizarea unor actiuni in curs. In acelasi timp, el a inceput sa-si faca temele pentru viitoarea activitate de senator, dar a precizat ca nu simte “nevoia“ sa fie presedinte al Senatului. Iliescu a declarat ca va fi interesat de sustinerea unui concept legislativ general, in functie de evolutiile vietii politice, avand in vedere ca urmeaza doi ani importanti pentru Romania din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
Iliescu considera ca noua postura, atat de senator, cat si de sef al statului, este una normala, pe care a mai trait-o si in 1997. “Este o suprapunere. Nu e incompatibilitate, pentru ca este vorba despre mandate care se termina si altele care incep. E doar o coincidenta in timp pe acest fragment pana se incheie mandatul si incepe activitatea Camerei“, a spus Iliescu.