Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat duminica, la inchiderea urnelor, ca optiunea PSD este bararea PD-L si a lui Vasile Blaga, adica social-democratii, ca si celelalte partide, trebuie sa-si dea voturile lui Sorin Oprescu.
"Optiunea politica a momentului este bararea PD-L, sustinatorul lui Basescu, daca vrem sa schimbam cu ceva orientarea de pana acum. Acesta trebuie sa fie obiectivul: unirea tuturor fortelor politice in jurul acestui obiectiv, a bararii PD-L-ului", a declarat Iliescu, imediat dupa anuntarea rezultatelor estimative ale votului prin cateva sondaje comandate de televiziuni.
Iliescu a opinat ca Oprescu va ramane independent si ca nu revenirea lui in partid e problema acum, cat invingerea PD-L. "Nu asta e problema. Problema e conducerea primariei. El e independent si va ramane independent. Problema e de a bloca PD-L-ul", a spus el. Intrebat daca asta inseamna ca PSD sa-l sustine pe Oprescu, Iliescu a raspuns: "Bineinteles. Bineinteles. Nu e clar?".
Vasile Blaga, care a obtinut cel mai mare numar de voturi in primul tur pentru Primaria Capitalei, 31,5%, si Sorin Oprescu, cu 30,5%, potrivit sondajului realizat de INSOMAR la comanda postului Realitatea TV, se vor confrunta in al doilea tur de scrutin din 15 iunie.
Potrivit aceluiasi sondaj realizat de INSOMAR la iesirea de la urne, pe locul trei in preferintele electoratului pentru functia de primar al Capitalei s-a aflat candidatul PNL, Ludovic Orban, care a obtinut 13,7% din voturi, urmat de Cristian Diaconescu (PSD) cu 9,9%, Cozmin Gusa (PIN) cu 5,1%, Daniel Fuciu (PNG) cu 2,3%, Aurelian Pavelescu (PNTCD) cu 2,1% si Codrin Stefanescu (PC) cu 1,2%.
Ceilalti candidati, care au fost votati de mai putin de 1% din numarul alegatorilor fiecare, au obtinut, in total, 3,7% din voturi.
01 iunie 2008 22:28