La una dintre ultimele sale intalniri cu ziaristii, presedintele Ion Iliescu a discutat cu presa despre ultimul sau mandat la Cotroceni, laudandu-se, printre altele, cu reusitele legate de integrarea in NATO, revigorarea economiei si a culturii.
Presedintele Ion Iliescu considera ca cele mai importante momente ale ultimului sau mandat la Palatul Cotroceni au fost integrarea in NATO si in Uniunea Europeana, iesirea din faza de declin in care se afla economia romanesca la preluarea mandatului, precum si revigorarea culturii.
“In primul rand, ceea ce ne-am propus a fost sa iesim din faza de declin pe care o cunostea Romania, economia tarii, societatea in ansamblu, ramanerile in urma fata de UE. Cred ca a fost un efort comun al tuturor - Legislativ, Executiv, institutii ale statului, forte politice, societate civila. Cred ca este o satisfactie pentru toti ca am imprimat in acesti patru ani un trend, cum spun englezii, pozitiv, o tendinta pe care trebuie sa fim capabili sa o mentinem in continuare“, a declarat presedintele miercuri seara, la Palatul Cotroceni, intr-o discutie avuta cu ziaristii la finalul decernarii Premiilor Juran.
Pe de alta parte, potrivit presedintelui, importante au fost cele doua obiective majore de politica externa - aderarea la NATO si UE, obiective ale Revolutiei Romane, scoaterea tarii din izolare si integrarea in plan international.

Preocupat de soarta culturii

Presedintele a mentionat, totodata, lansarea pe parcursul acestui ultim mandat al sau in fruntea statului a dezbaterii in legatura cu soarta culturii romanesti - cele cinci forumuri culturale regionale si crearea Institutului Cultural Roman - pentru a da o anumita structura organizatorica acestei actiuni, precum si consacrarea anilor din urma unor mari personalitati ale Romaniei - anul Eminescu, Brancusi, Stefan cel Mare, iar anul viitor - anul Enescu.