Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, ca, in opinia sa, PSD nu este pregatit pentru alegeri anticipate, el apreciind ca iesirile in presa ale liderului social-democrat, Mircea Geoana, pe subiectul anticipatelor, au reprezentat "o mica incurcare a lucrurilor".
Intrebat daca este de acord cu declansarea alegerilor anticipate, dupa cum a anuntat Mircea Geoana, Iliescu a raspuns: "A fost cam intepestiva aceasta chestiune si nu in spiritul discutiilor noastre din Biroul Permanent. Adica in Biroul Permanent altceva s-a discutat. Tinand seama de aceste presiuni sistematice din partea presedintelui Basescu asupra Guvernului, de starile de spririt din cadrul PNL, discutia noastra a fost sa analizam toate consecintele posibile care pot sa duca, pe de o parte, la nefunctionarea Guvernului si crearea unor dificultati si ca asta s-ar putea genereze o criza guvernamentala care pana la urma sa duca si la asa ceva", a explicat Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD a subliniat ca discutia din sedinta Biroului Permanent National de luni a privit analizarea tuturor posibilitatilor si pregatirea PSD pentru oricare dintre acestea si nu a vizat provocarea de catre PSD a caderii Guvernului sau declansarea alegerilor anticipate.
"Asta a fost discutia: ca trebuie sa ne pregatim pentru orice eventualitate, pentru ca se poate provoca o stare de criza care sa nu mai fie stapanita si atuci noi trebuie sa fim pregatiti. Asta a fost toata ideea: cum anume sa ne pregatim pentru toate alternativele posibile si nu ca PSD sa provoace o stare de criza", a aratat Iliescu.
Intrebat de ce Mircea Geoana a facut astfel de declaratii daca nu s-au discutat in Biroul Permanent, Iliescu a raspuns: "N-as putea sa...eu am crezut ca era numai o ruptura din context, pentru ca contextul general a fost sa luam in considerare toate posibilitatile care pot sa apara si sa ne gandim cum sa ne pregatim pentru toate acestea, nu ca PSD sa provoace o stare de criza. Eu cred ca a fost o mica incurcare a lucrurilor".
Iliescu a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu il va sprijini pe Mircea Geoana in privinta alegerilor anticipate, urmand ca miercuri, la Comitetul Executiv national, sa se discute asupra acestui subiect. "Ca sa ne lamurim asupra acestor lucruri", a spus presedintele de onoare al PSD.