Adrian Nastase si Antonie Iorgovan s-au impacat la sfarsitul saptamanii trecute. Impaciuirea a avut loc la insistentele lui Ion Iliescu si ale lui Octav Cozmanca.

Vineri, la sediul central al PSD, Adrian Nastase l-a intampinat pe Antonie Iorgovan cu mana intinsa si cu formula “considera ca a venit portarul partidului“. El a facut astfel aluzie la o afirmatie pe care Iorgovan o facuse la adresa sa, conform careia nu ar fi potrivit nici pentru acest post. Cei doi au stat apoi de vorba si au convenit sa inceteze orice atacuri ale unuia impotriva celuilalt. “Am discutat cu Antonie Iorgovan la partid. Ne-am spus unele lucruri, intr-un mod mai direct, dar concluzia a fost ca intre noi doi nu exista un conflict. Am convenit, de comun acord, ca este mult mai important in aceasta perioada sa actionam intr-un mod intelept, sa lasam deoparte lucrurile mai marunte, chestiunile personale si sa ne ocupam de ceea ce este in sarcina fiecaruia, ca oameni politici: monitorizarea activitatii Guvernului si o activitate solida in cadrul Parlamentului“, a declarat apoi Nastase.

Imoralitatea de a-l concura pe Iliescu

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a confirmat sambata ca s-a impacat cu Adrian Nastase. El a spus ca Ion Iliescu si Octav Cozmanca i-au rugat sa treaca peste chestiunile personale. “Energiile trebuie canalizate spre marile probleme ale partidului si ale tarii“, a afirmat Iorgovan, amintind despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. El a apreciat ca rolul unui partid de opozitie nu este cu nimic mai prejos decat cel al unei formatiuni aflate la guvernare si ca PSD trebuie sa dea dovada ca este o forta “serioasa, profesionala, riguroasa“.
Iorgovan a mentionat ca dincolo de diferendele care au fost intre el si Adrian Nastase - unele lucruri fiind vazute in mod diferit - exista problemele importante pentru PSD si pentru tara, el aratand ca, la intalnirea cu Nastase, s-a discutat si despre relatia parlamentara a Romaniei cu UE.
Pe de alta parte, Iorgovan a precizat ca nu renunta la ideea de a fi in competitie cu Adrian Nastase pentru functia de presedinte executiv al PSD, putand candida chiar el sau putand sprijini o alta candidatura, avand in vedere ca existenta mai multor competitori duce la faramitarea votului.
Senatorul PSD a mai spus ca doreste ca Nastase sa stie ca nu mai iese din competitie cu unanimitate de voturi si ca trebuie “sa transpire“ pentru a obtine acest post. Iorgovan a aratat ca face “echipa“ cu Adrian Nastase pentru marea politica a tarii, este alaturi de el in lupta cu adversarii politici, dar este in competitie cu acesta, alaturi de altii, atunci cand este vorba de alegeri in partid.
Totodata, el a reafirmat ca ii recunoaste lui Ion Iliescu dreptul de a nu avea competitor, considerand “imoral“ ca cineva sa-l concureze pe acesta pentru functia de presedinte al partidului. El si-a explicat pozitia, opinand ca in Romania au aparut doua personalitati de exceptie, in jurul carora
s-au coagulat fortele politice: Ion Iliescu si Corneliu Coposu. “Daca ar mai fi trait Corneliu Coposu, ar fi indraznit cineva sa-l concureze?“, s-a intrebat retoric Iorgovan.