Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca fostii social-democrati, care se regasesc in viitoarea formatiune "Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei", sunt, "dupa fizionomia lor morala, oameni imbogatiti din politica".
"Parasesc un partid social-democrat, se raliaza cu un partid proclamat de dreapta, de guvernare, cocheteaza cu aceasta guvernare, se pun in slujba unui presedinte care a schimbat macazul de la stanga la dreapta (n.r. Traian Basescu) si vor sa para un partid de stanga. Daca te uiti la ei, la fizionomia lor, fizionomia morala, toti sunt oameni imbogatiti din politica", a spus Iliescu.
Fata de aceste aprecieri, Grupul Parlamentarilor Independenti a transmis un comunicat prin Agerpres.
Independentii considera ca declaratiile liderilor PSD din ultima vreme ar exprima panica unor oameni care isi vor pierde monopolul asupra stangii si care, daca vor continua pe drumul pe care se afla acum, vor ajunge la periferia politicii romanesti.
In ceea ce priveste declaratiile de marti ale presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, independentii sustin ca opiniile acestuia cu privire la membrii grupului independentilor exprima "incapacitatea acestuia de a intelege sensul democratiei si refuzul de a privi realitatea din jurul sau".
"Alaturi de Ion Iliescu ar fi oameni care au intrat in politica pentru a face bani, care au pus PSD in slujba interesului propriu si care au folosit institutiile statului dupa bunul plac (n.r. - autoportretul independentilor). Din pacate, domnul Ion Iliescu se lasa in continuare folosit de cei care au transformat decizia politica intr-o anexa a intereselor de tip mafiot. In spatele liderului PSD s-au incolonat exponenti ai gruparilor de crima organizata si afaceristi politici, care au profitat si profita in continuare de singura slabiciune a lui Ion Iliescu - puterea," sustin parlamentarii independenti in comunicatul transmis presei.
Despre secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, independentii spun ca ar fi intrat in politica "pentru a-si spori averea, ceea ce a si reusit". In opinia independentilor faptul ca Dragnea incearca sa descopere motivatii financiare ale plecarii unor membri PSD "nu arata nimic altceva decat ca banii reprezinta singura valoare pe care acesta o poate intelege si la care se poate raporta".
"Acest negustor cinstit al politicii romanesti se potriveste mult mai bine descrierii lui Ion Iliescu decat oricine altcineva. A trecut de la un partid la altul si a dovedit in nenumarate randuri ca are exact acea fizionomie morala care ii repugna atat de mult fostului presedinte Ion Iliescu. Liviu Dragnea, ca toti cei care au multe de ascuns, este intr-o permanenta stare de tensiune si, judecand dupa ascensiunea sa politica si mai ales financiara, are toate motivele sa fie asa. Secretarului general al PSD ii recomandam sa nu fie relaxat si sa nu vorbeasca despre moralitate pentru ca ar putea avea surprize", adauga sursa citata.
Totodata, acestia spun ca alaturarea la Grupul Independentilor a tot mai multi social-democrati, pentru a construi un nou proiect pe zona de centru-stanga, arata ca PSD nu mai poate fi recuperat din mainile celor care vor sa transforme politica intr-o afacere.
"Asa cum am spus, in nenumarate randuri, grupul independentilor s-a constituit ca o delimitare transanta si energica de gruparile crimei organizate care au confiscat PSD. Am avut de ales intre principiile noastre si jocurile de tip mafiot din partid, intre interesul national si interesul de gasca. Alegerea noastra a fost clara si tocmai acest lucru arata ca nu avem nimic de ascuns. Nu am facut parte din retelele de interese oculte tesute de-a lungul timpului si protejate parinteste chiar de fostul presedinte Ion Iliescu", conchide sursa citata.
Reactia independentilor este tipica tradatorilor, celor care isi incalca juramintele de onoare si de fidelitate.