Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat marti seara, la Antena 3, referindu-se la viitoarea formula de guvernare, ca varianta cea mai convenabila ar fi aceea a unui Cabinet monocolor PSD, iar daca aceasta nu va fi posibila, este luat in calcul PNL, insa a exclus "combinatia" cu PD-L. "Cea mai convenabila varianta, asa cum arata experienta noastra de pana acum, este aceea in care PSD ar putea avea sustinere parlamentara suficienta, in care, prin acord parlamentar, sa rezulte o formula, asa cum a fost si cea a guvernelor Vacaroiu si Nastase, cu un Guvern practic monocolor, cu un anumit sprijin parlamentar", a afirmat Iliescu, indicand UDMR si grupul minoritatilor nationale drept potentiali sustinatori ai unui Guvern al Aliantei PSD-PC.
Fostul sef al statului a apreciat ca, daca un astfel de Guvern nu poate fi realizat, "apare posibilitatea cu PNL". "Daca acest guvern monocolor nu va fi posibil, apare posibilitatea cu PNL-ul. Sunt chestiuni care trebuie negociate", a afirmat Ion Iliescu.
El a exclus, insa, colaborarea cu PD-L, pe care l-a caracterizat drept "o formatiune fara contur", dependenta de Traian Basescu. "Combinatia cu PD-L-ul este exclusa din cauza lui Basescu, partidul nu are o fizionomie proprie, ci depinde de Basescu", a spus presedintele de onoare al PSD, care a calificat PD-L drept "o formatiune care nu are contur". Iliescu a spus ca democrat-liberalii si-au schimbat, "peste noapte", culoarea politica si "au devenit populari pentru a intra in Parlamentul European". "E mai greu cu renegatii decat cu adversarii", a conchis Ion Iliescu.