Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca intentia presedintelui Traian Basescu este de a prelungi "boala" pana la alegeri, pentru ca acestea sa fie organizate de Guvernul Boc. De asemenea Lucian Croitoru ar trebui sa-si depuna mandatul pentru ca "a intrat intr-un joc care nu-i al lui", considera liderul social-democrat.
"Intentia presedintelui este sa faca propuneri, sa fie respinse de Parlament si urmeaza jocul cunsocut. Sa prelunbgeasca boala pana in alegeri, si sa ramana Guvernul Boc sa pregateasca alegerile. Acesta fost gandul initial al lui Traian Basescu", a afirmat fostul sef de stat, Ion Iliescu.
In ce priveste strategia PSD de a contracara "jocul" lui Basescu, Ion Iliescu a spus ca social-democratii vor respinge propunerea lui Croitoru pentru functia de prim-ministru.
"PSD sa respinga aceasta prima propunere, si sa se intalneasca toate partidele care formeaza opozitia, sa-i spunem lui Lucian Croitoru in fata, ca a intrat intr-un joc care nu-i al lui. Croitoru sa-si depuna mandatul inapoi presedintelui, iar atunci presedintele isi dezvaluie jocul pana la capat, o sa vina cu o propunere din partea PD-L, pe care, bineinteles, Parlamentul o va respinge", a mentionat Iliescu strategia PSD in privinta desemnarii unui premier care sa formeze un Guvern.
Iliescu a amintit ca Traian Basescu nu face altceva decat sa traga de timp ca "sa-si faca jocurile".
"Este deplorabil acest joc al unui sef de stat iresponsabil. El vorbeste despre gravitatea, necesitatea gasirii unei solutii imediate si respinge solutia pertinenta care era cea mai fireasca", a adaugat Iliescu, amintind de propunerea lui Klaus Johannis la functia de premier.
Iliescu a aratat ca primarul Sibiului, chiar daca vine cu o propunere de Guvern, ar avea foarte putine sansse de a face ceva fara sprijinul lui Traian Basescu.
De asemenea, Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca social-democratii se vor intalni marti cu primul ministru desemnat, Lucian Croitoru in formatiune completa, cu reprezentantii tuturor partidelor noii coalitii, pentru a-i expune acestuia ca exista o majoritate care are alta propunere si "nu vrem sa-l punem pe dumnealui intr-o pozitie delicata".
Presedintele PSD, Mircea Geoana a anuntat ca "Decizia unanima a reprezentantilor majoritatii este sa-i oferim domnului Croitoru o intalnire comuna, marti, la ora 14.00, la Sala Drepturilor Omului din Parlamentul Romaniei".