Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat, vineri seara, la Antena 3, ca Traian Basescu si Sorin Oprescu au un stil "bascalios", el explicand astfel afirmatia primarului Capitalei despre faptul ca 88% din simpatizantii lui l-ar vota pe Basescu. (In realitate, sondajele arata ca doar 10% din votantii lui Oprescu ar vota cu Basescu, daca Oprescu nu intra in turul doi).
Iliescu a apreciat ca estimarea lui Oprescu despre faptul ca 88% dintre simpatizantii lui l-ar vota pe Traian Basescu prin aceea ca si presedintele Basescu, si primarul Bucurestiului au un stil "bascalios".
"Sigur, e bascalie si bascalie, unul e bascalios ca medic, altul e bascalios ca presedinte", a adaugat fostul presedinte.
Iliescu a mai afirmat, intrebat fiind de ce crede ca Traian Basescu face multe referiri la el in campania electorala, ca presedintele este obsedat de mania puterii si ar vrea sa minimalizeze valoarea contracandidatilor in alegerile prezidentiale.
"Vrea sa para cumva ca nu sunt adversari pe masura lui si a apelat la mine, stiind ca nu mai pot fi contracandidat si ca nu mai are sansa sa intre in competitie cu mine", a mentionat el.
Iliescu a mai apreciat, referindu-se la nominalizarea lui Liviu Negoita pentru functia de prim-ministru, ca Traian Basescu se comporta ca "un copil nazdravan care zgandare cainele vecinului", el reprosandu-i faptul ca nu a acceptat propunerea de premier avansata de PSD si PNL dupa decizia PSD de a iesi de la guvernare.
In ceea ce priveste ultimele consultari cu partidele de la Cotroceni, fostul presedinte a opinat ca acestea sunt un exemplu de lipsa de respect fata de interlocutori.
Potrivit lui Iliescu, Traian Basescu respinge, "cu o incapatanare de neinteles", "solutia cea mai fireasca", ce ar fi scos tara din criza, referindu-se la propunerea ca premier a lui Klaus Iohannis.
"Motivatia ca nu vrea sa o accepte pentru ca ar fi in spatele lui Iohannis nu stiu ce conspiratie, a nu stiu caror moguli sau a nu stiu carui om, obsesia cu Iliescu, care nu stiu ce manipuleaza din spate este pur si simplu copilarie", a spus el.
Candidatul independent la Presedintie Sorin Oprescu a declarat, luni, la Slatina, ca in cazul in care nu va ajunge in turul doi, este exclusa posibilitatea sa-si indemne electoratul sa voteze cu Mircea Geoana sau cu Traian Basescu, mentionand totodata ca, potrivit analizelor, daca ar vrea sa-l sprijine pe Geoana, 88% din electoratul sau ar pleca la Basescu.
"In niciun caz nu voi da voturile nici lui Basescu, nici lui Geoana, dar voi merge la vot, pentru ca sunt primar. Daca as vrea sa-l sprijin pe Geoana, 88% din electoratul pe care am reusit si voi reusi sa-l fidelizez, conform analizelor, pleaca la Basescu. La fel s-ar intampla si la Crin Antonescu. Daca el va recomanda electoratului lui sa-l voteze pe Geoana, 15% din acesta tot la Basescu se duce", a afirmat Sorin Oprescu.
Intr-o recenta postare pe blogul personal, Ion Iliescu sustinea ca Traian Basescu practica demagogia si bascalia, apreciind ca unul dintre numele acestuia ar putea fi "Presedintele Bascalie".