Pe fondul crizei inundatiilor, provocata de slaba gestionare a situatiei de catre autoritati, Ion Iliescu a somat Guvernul sa revina asupra deciziei de a demisiona. El i-a cerut si presedintelui Traian Basescu sa convoace de urgenta CSAT.

“Cer actualului prim-ministru sa renunte la anuntata sa demisie si sa se concentreze exclusiv asupra modalitatilor de ajutorare a sinistratilor“, a declarat ieri Ion Iliescu. In calitatea sa de fost sef al statului, Iliescu a iesit la rampa cu un discurs dur la adresa iresponsabilitatii actualei Puteri, in plina situatie de criza administrativa cauzata de inundatiile din intreaga tara.
“Este cinic si indecent sa cheltuim mii de miliarde de lei vechi pentru satisfacerea unor ambitii politice, prin organizarea alegerilor anticipate si a unor campanii electorale costisitoare, cand atatia romani sufera si vor suferi in lunile care vin“, a acuzat Iliescu.
El a dorit sa accentueze ca toate criticile formulate nu le face in calitate de membru al PSD, ci de fost presedinte al Romaniei.
“Cer domnului presedinte Traian Basescu sa convoace de urgenta CSAT, pentru a discuta situatia din tara si pentru a hotari declararea starii de necesitate in zonele calamitate. Ii cer, de asemenea, sa prezideze o sedinta speciala de Guvern, in care sa fie prezentate masurile care vor fi luate de ministere, de celelalte institutii centrale si locale ale statului, precum si responsabilitatile fiecarui membru al Guvernului“, a propus Ion Iliescu.
“Nu este momentul ca Guvernul sa dezerteze de la raspunderile care ii revin, sa ignore starea de spirit din tara, sa puna interese inguste, politicianiste, care tin de impartirea puterii, deasupra interesului national“, a mai atras atentia Ion Iliescu.

Nici da, nici nu

Argumentatia fostului sef al statului pentru responsabilizarea politicienilor aflati la putere a fost urmata de o indarjita pledoarie pentru a demonstra ca in acest moment nu a luat nici o decizie referitoare la viitorul sau rol intr-o eventuala campanie electorala.
“Eu cer analiza responsabila a situatiei in care se afla tara. Nu de alegeri anticipate avem nevoie“, a raspuns Iliescu, fiind intrebat daca accepta sa candideze pe listele PSD, asa cum si-a exprimat dorinta luni liderul partidului, Mircea Geoana.
In plus, Iliescu a negat ca ar fi existat discutii pe aceasta tema cu Mircea Geoana si cu Adrian Nastase, in ciuda declaratiilor facute de acestia. “Le-am dat un raspuns ambiguu“, a precizat Iliescu si a adaugat ca negociaza cu PSD daca “isi va mai asuma sau nu vreo raspundere intr-o posibila campanie electorala. “N-am spus nici da, nici nu“, a adaugat el, precizand ca trebuie sa cantareasca daca merita sa se mai implice. Intrebat la ce se refera, Iliescu le-a solicitat jurnalistilor sa judece declaratiile sale in lumina analizei pe care a prezentat-o la Consiliul National al PSD.
Ion Iliescu a mentionat ca nu a participat la nici o analiza a partidului referitoare la stabilirea unei strategii de blocare a demararii anticipatelor. Totusi, fostul sef al statului nu s-a sfiit sa afirme ca nu crede ca PSD va castiga mai multe procente peste doua luni fata de rezultatul scrutinului din noiembrie. El si-a explicat afirmatiile prin capitalul de imagine pe care actuala putere inca il detine la nivelul populatiei.