Razvan Mitroi publica pe ImpactNews articolul "Ponta - unsul lui Iliescu", pe care il puteti citi in continuare.
'Victor Ponta este presedintele PSD pentru ca aceasta a fost vointa lui Ion Iliescu. Nu vreau sa spun ca micul Titulescu nu are meritele lui, dar fara "dezlegarea" de la batranul partidului nu ar fi ajuns sa-l detroneze pe Geoana. In fapt, sambata, a fost congresul lui Iliescu, un congres revansa pentru cel din 2005. La Romexpo nu a fost altceva decat devoalarea jocului de puzzle la care Iliescu lucra de cand s-a pus problema unui congres extraordinar.
Mai intai a fost opozitia lui Iliescu la ideea de candidaturi pe echipe construite prin restaurante. A intuit ca aceasta este schema prin care Geoana ar fi controlat alegerile. Cand a vazut ca doar declarativ nu are succes, si-a anuntat demisia. Aici a fost declicul: a urmat retragerea lui Nastase si deturnarea lui Dragnea si a altor baroni locali, speriati ca o data cu Iliescu vor pierde si partea de electorat conservatoare a PSD. Chiar si 5 procente daca mai sunt fidele lui Iliescu, retragerea sa ar fi scos partidul din lupta pentru suprematie cu PD-L.
Odata obtinuta aceasta victorie de etapa - vot uninominal la presedinte, lista deschisa la vicepresedinti -, Iliescu a trecut la crearea alternativei la Geoana. A gasit in Ponta personajul cel mai putin controversat din elita partidului si a inceput sa construiasca in jurul lui. Durul Miron Mitrea a recunoscut ca s-a dus sa se adape la izvorul intelepciunii lui Iliescu, precum oaia ratacita la pastor. La fel i-a intors din drum si pe Mazare, care putea perturba alegerile, dar si o parte a organizatiei Bucuresti, formata din activistii de partid care au dus luptele grele alaturi de Iliescu in anii ‘90, inaintea inventarii lui Vanghelie.
Patriarhul PSD si-a facut treaba si la congres. A parat un ultim contraatac al lui Geoana (incercarea de a infiinta ad-hoc postul de presedinte executiv sub emotia salii), i-a dat dreptate lui Pandele in fata cuplului Geoana-Vanghelie si a alertat congresul despre pericolul de manelizare a PSD.
Un singur lucru nu a facut Ion Iliescu: nu a pronuntat numele lui Ponta, desi era proiectul sau la presedintie. Iliescu stia ca nu-l poate controla pe sovaielnicul Diaconescu, asa ca nu putea garanta victoria lui Ponta. Trebuiau sa mai lucreze si astrele. Iliescu a facut diferenta intre politician versat si profet si s-a oprit.
Toata lumea se intreaba daca aceasta "lucrare" a pus-o la cale Iliescu doar din razbunare. Partial, e plauzibil. A si spus la congres ca nu merita ce i s-a intamplat in 2005. Dar, dincolo de problema sa personala, Iliescu a fost ascultat pentru ca a ramas singura minte limpede din partid, cu argumente inatacabile: sub presedintia lui Geoana, PSD nu a mai castigat nicio runda de alegeri nationale (si au fost 4 scrutinuri!), a pierdut suprematia intre partide si a intrat cu umilinta la o guvernare dezastruoasa. Mai trebuia spus altceva pentru schimbarea lui Geoana?'